La mostra titulada: “La fi és el principi. pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica” s’inaugurarà el 25 de juny, coincidint amb l’inici de la Festa Major
Coincidint amb la Festa Major, el Museu de Gavà inaugura una exposició itinerant que, per primera vegada presenta una síntesi de les pràctiques funeràries a la prehistòria a Catalunya. Aquesta mostra vol ser una via d’aproximació al nostre passat a través de la riquíssima cultura material que ha perviscut de la prehistòria a Catalunya: l’arqueologia de la mort.
L’exposició incorpora informació i objecte de troballes singulars recents, com les restes de la Sagrera a Barcelona, els enterraments de can Sadurní a Begues, les novetats de les necròpolis del Vallès i del Penedès, els sepulcres en mina de Gavà, el sepulcre megalític de Seró a la Noguera, la Cova de Montanisell, i tantes d’altres. De fet, alguns dels materials que es mostren, encara estan en estudi. En total més de 300 objectes de 19 museus catalans en una exposició que resumeix 20.000 anys de pràctiques funeràries a la prehistòria.
La mostra es compon d’un preàmbul i una introducció que dóna pas a vuit àmbits temàtics i alhora cronològics:
-Primum in humus
-Un mort un sepulcre
-Imatge dels vius
-El problema dels que morien lluny
-Sit tibi terra gravis o la intervenció en el paisatge
-De sols a acompanyats
-L’enterrament de les elits
-Denique in cineris
Al llarg de l’exposició, que és previst que itineri pels museus catalans fins a principis de 2018, el visitant trobarà quatre recreacions de diferents tipus d’enterrament característics de la prehistòria, tres d’elles realitzades per l’ il·lustrador Pep Boatella.
La mostra manté un diàleg entre passat i present, idestaca l’epíleg en què, a partir de diversos vídeos de pràctiques funeràries contemporànies a diferents parts del món, es vol fer una reflexió sobre la mort i les pràctiques funeràries com a fet universal.
Font: Elbruguers.cat (Ajuntament de Gavà)