La Casa Batlló, la Casa Vicens i la Cripta de la Colònia Güell van celebrar el passat 15 de juliol el 10è aniversari de la inscripció a la Llista del Patrimoni Mundial de la UNESCO. L’any 2005 la UNESCO va ampliar la relació de les obres d’Antoni Gaudí a la Llista del Patrimoni Mundial que havia fet el 1984. A més dels edificis esmentats, formen part de la Llista el Palau Güell, el Parc Güell, la Sagrada Família i la Pedrera. En conjunt, conformen el bé en sèrie “Obres d’Antoni Gaudí” del Patrimoni Mundial

La UNESCO reconeix als edificis inscrits el seu valor excepcional i universal, la qual cosa comporta el compromís de conservar i difondre aquests valors com a patrimoni de tota la humanitat.

Gaudí torna al Passeig de Gràcia

La tarda del dia 15 de juliol, els membres de l’Associació La Colònia Modernista de la Colònia Güell van donar vida a Antoni Gaudí, Eusebi Güell i la seva dona Isabel López, i Dolors Giralt, vídua de Vicens. Tot fent una passejada pel Passeig de Gràcia des de la cruïlla de la Pedrera fins la Casa Batlló s’escenificant la rebuda per part de la família Batlló i la trobada amb el cardenal Casañas davant de l’entrada de la casa. L’experiència i la recreació porta al públic fins al 1907, on es situa l’acció. Una escenificació que continua a l’interior de la Casa Batlló, en concret a la sala Jujol de la casa, i que a partir dels personatges situa el procés de construcció i la filosofia de l’arquitecte Gaudi.

Un cop finalitzada l’escenificació Gary Gautier, Director General de la Casa Batlló, Mercedes Mora, Directora Executiva de Casa Vicens, Joan Pluma, Daniel Giralt-Miracle, expert en l’obra de Gaudí i Gerard Segú, representant de la Junta de Govern del Consorci de la Colònia Güell i Alcalde de Santa Coloma de Cervelló, van prendre la paraula per felicitar el desè aniversari. Gerard Segú va destacar l’enorme esforç i treball que en el seu moment va suposar arribar a aquest reconeixement i va puntualitzar que el seu municipi, Santa Coloma de Cervelló, és molt conscient de l’immens tresor que tenen dipositat amb la Cripta de la Colònia Güell.

Un cop finalitzats els parlaments a la Casa Batlló, la comitiva es va traslladar en autocar fins a la Cripta de la Colònia Güell on es va cloure la celebració amb un concert a la Cripta de la Colònia Güell, a càrrec de l’Orquestra de Cambra A Quatre Cordes que interpretà un programa de música de diverses èpoques, amb un bloc especial de música modernista.

Tres obres destacades d’Antoni Gaudí

La Casa Vicens és considerada la primera obra mestra de Gaudí i una prefiguració de la seva trajectòria pel seu caràcter innovador i modern.

Es tracta de la primera residència familiar projectada per un jove Antoni Gaudí gràcies a l’encàrrec del Sr. Manel Vicens i construïda entre 1883 i 1888 a l’antiga Vila de Gràcia. La casa, concebuda com a residència d’estiueig amb jardí, destaca per les seves formes geomètriques i l’ús de la ceràmica a les façanes. L’ornamentació, tant interior com exterior, està inspirada en la vegetació de l’entorn, tot conformant una casa-jardí de l’exterior a l’interior.

L’any 2014, Casa Vicens va ser adquirida per Amura Capital, un vehicle inversor promogut i gestionat pel Grup MoraBanc, entitat encarregada de la seva restauració i rehabilitació per obrir la casa al públic com a casa museu, i permetre que els visitants puguin contemplar la casa tal i com Gaudí la va concebre.

La Casa Batlló és un punt de referència del modernisme a Barcelona, però més que un edifici és ja un mite de l’art, de l’arquitectura i del disseny de tots els temps. Construïda entre 1904 i 1906, rere la seva façana –única, singular i excepcional- plena d’al·lusions al Carnaval i a la llegenda de Sant Jordi, s’hi troben detalls arquitectònics que dialoguen una vegada i altra amb la llum, el color i les formes de la naturalesa.

Dissenyada amb la creativitat més absoluta i amb la col·laboració dels millors artesans de l’època, la Casa Batlló sedueix pel seu disseny extrem, el seu repertori de solucions visuals i per l’ús creatiu dels materials. A més a més, la visita es complementa amb una videoguia de realitat augmentada i virtual que permet descobrir tota la simbologia de la Casa i conèixer com era a començaments del segle XX.

La Cripta de la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló, va ser construïda entre 1908 i 1914, any que Gaudí deixà sobtadament les obres. Fins aleshores només s’havia construït la cripta, quedant per fer l’església superior. Tot i així, la Cripta és un recull de l’enginy i la creativitat de Gaudí. Aquí treballà amb total llibertat i experimentà amb noves formes arquitectòniques i materials que més tard li servirien per aplicar-les a la Sagrada Família.

Gaudí va necessitar deu anys per madurar el projecte, per al qual va construir una enginyosa maqueta funicular, a partir de la qual conformà els arcs i columnes inclinades de l’edifici. S’ha de destacar la utilització de materials de rebuig reciclats, el treball del maó adoptant formes sorprenents, la complexitat i simbologia dels mosaics de la façana, el mobiliari, i els originals finestrals per on entra la llum. Tot plegat, si l’exterior fascina, a l’interior genera un ambient impressionant i de recolliment alhora.

Font: Consell Comarcal del Baix Llobregat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here