Una activitat en què hi han participat els 150 especialistes de 34 països que assisteixen al congrés arqueològic On the Rocks

Durant aquesta setmana es celebra a Barcelona l’On the Rocks, el desè congrés arqueològic, que per primera vegada es fa a la ciutat comtal, sobre pedres i materials tallables que al llarg de la història, de la prehistòria fins els nostres dies, han pogut ser utilitzades pels éssers humans per motius molt diversos des de l’elaboració d’eines, a l’elaboració d’elements d’ornaments.

Els 150 investigadors provinents d’una trentena de països d’arreu del món que hi participen van visitar dimecres a la tarda el Parc Arqueològic i el Museu. “Nosaltres hem col·laborat en l’organització d’aquest Congrés i, sobretot, el que hem fet és oferir l’oportunitat de que visitessin el nostre patrimoni”, informava el conservador del Museu de Gavà i integrant del comitè científic, Pep Boch.

Les mines de Gavà, unes de les més antigues que és coneixen a Europa, són úniques en el seu gènere al món perquè són les úniques en obtenir un material d’ús ornamental com és la variscita. Però a més, segons explicava Bosch “A Gavà tenim una cosa que és totalment diferent que és una extensa xarxa subterrània de pous, de càmeres, de galeries. Per tant aporta als investigadors una mina més complexa del que habitualment es poden trobar”.

El president del simpòsium, que és professor agregat de prehistòria de la Universitat de Barcelona, Xavier Mangado, es mostrava molt satisfet d’haver tingut l’oportunitat de fer aquesta visita. “Dintre del que és l’arqueologia del país, especialment a Catalunya hi ha una sèrie de jaciments que són claus per entendre la relació dels essers humans amb les matèries primeres que han utilitzat. Gavà és paradigma d’aquesta relació i a més és l’única mina de variscita al món. Aquí tenim gent de França i Bèlgica que tenen mines però de sílex, mines de variscita només les poden veure aquí i estaven molt il·lusionats de poder fer aquesta visita. Per a nosaltres ha estat excepcional poder haver vingut a Gavà”. Mangado ha apuntat també que “la gent que participa al simpòsium treballem amb el patrimoni des del punt de vista de la investigació però nosaltres no són els que donem el resultat final que reverteix en la societat com pugui ser un parc arqueològic. A les hores veure que és possible a partir de la recerca fer un parc arqueològic de la categoria d’aquest crec que els ha agradat molt la visita”.


Font: Ajuntament de Gavà (Elbruguers.cat
)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here