La participació a les 14h és similar tant al 27S com a les Generals del 2011. Enguany l’avenç a la província de Barcelona, on s’inclou el Baix Llobregat, és del 35’8%, respecte un 36% de fa quatre anys. El 27S va ser d’un 34’72%. Pel que fa les dades del global de Catalunya, és un 0’2% més baixa, d’un 35’5% a un 35’3%, mentre que el 27S va ser d’un 35’09%. Les dades són lleugerament inferiors a les de 2011 a la circumscripció de Barcelona, malgrat a Cornellà, des d’on hem seguit les primeres hores de la jornada electoral, la tendència ha estat la contrària i ha augmentat gairebé un punt la participació

A les primeres hores, l’afluència als col·legis és, encara, incipient. La majoria són persones grans que «compleixen el seu deure» a primera hora, o joves que «voten abans d’anar a currar». En un col·legi d’Els Pins de Cornellà, on vota Joan Tardà, el número 2 d’Esquerra. Hi ha una presència molt gran de simpatitzants i militants del partit independentista, que comenten pintades de «Vota Espanya» que han aparegut al centre.

ERC pot guanyar a Catalunya, però el tema que més preocupa a moltes persones que confessen que els votaran és l’acord entre Junts Pel Sí i la CUP. A diferència del 27S, ja no voten fent-se fotos i amb el mateix somriure; «comprar l’esmorzar, eleccions, el diari i cap a casa», ironitzen.

Molts apoderats que van arribant també d’En Comú Podem, provinents de partits o entitats molt diferents. Un d’ells fa broma sobre que «ja tindrem feina en explicar quina és la papereta», però no en té cap dubte un jove amb xandall que pregunta «no veus que vaig a la feina un diumenge, sóc un precari, a qui vols que triï», irònicament. Votarà «els de Podemos», confessa.

Radicalment diferent és el testimoni de dues dones grans que surten del col·legi. Recorden haver votat Ciutadans, després d’haver optat moltes vegades els socialistes o el PP, però menys sovint. «Pot ser que algunes coses estiguin difícils, però tampoc es tracta de llançar-ho tot per la borda», afirmen que respecten els independentistes, però creuen que s’equivoquen. Es mostren condescendents amb «el coletas», opinen que l’esquerra alternativa hi posa ganes, però no hi acaben de confiar.

Un cicle electoral llarg

«Aquestes són al Congrés, per l’alcalde, un referèndum o què collons són?», es pregunta rient un home de mitjana edat. Van dos persones juntes, i el seu acompanyant li diu, «i espera’t al març». Un entén que «la gent es cansi de votar tant», però l’altre el renya;: «tant et costa posar un sobre en una urna?». 

Aquestes opinions diverses són les que exposen els electors de Cornellà, després d’aquest llarg cicle electoral i el que opinen davant unes hipotètiques eleccions anticipades al març.

La participació a Cornellà més alta que al 2011

Malgrat a la demarcació de Barcelona la participació ha patit una lleugera davallada, a Cornellà ha pujat gairebé un punt.   

Analitzarem si aquesta pujada és tendència al Baix Llobregat, ja que ens informen que a Sant Boi, Esparreguera, El Prat, Martorell o Sant Feliu de Llobregat es detecta també una tendència a l’alça.

La propera crònica de la jornada electoral, a les 18h amb les novetats sobre la participació i des d’una altra localitat del Baix Llobregat! 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here