Sant Feliu i Viladecans han estat els darrers exemples de que les correlacions de forces al Baix Llobregat ja van patir una sotregada important a les passades eleccions municipals de maig de 2015. La necessitat de pactes per poder governar o la conformació de governs en minoría, genera aquestes situacions que sobten perquè trenquen la tònica habitual fins ara, als consistoris
L’oposició rebutja una modificació de planejament per habitatge social a Sant Feliu de Llobregat
Al ple municipal de desembre, el govern va presentar una modificació de planejament amb l’únic objectiu d’ampliar el sòl per poder fer habitatge social a la ciutat.
En aquest sentit, la modificació constava del canvi d’ús de dues parcel·les municipals, de manera que la tercera planta de l’edifici del carrer del Pla núm. 2, que actualment podria acollir ús d’oficines o de comerç, passés a tenir un ús d’habitatge públic de lloguer; alhora que la parcel·la del carrer Anselm Clavé 21, que actualment podria encabir un hotel, passés a ampliar els seus usos i pogués ser habitatge públic.
Segons això, l’acord, que necessitava majoria absoluta per a la seva aprovació en ser una modificació de planejament, va ser rebutjat amb les abstencions d’Esquerra Republicana, Partit Popular i Veïns, i els vots en contra de Ciutadans, Convergència i Junts per Sant Feliu, al·legant diferents motius.
A més, s’ha de puntualitzar que va ser proposat al ple del mes de novembre amb la voluntat d’arribar al màxim consens possible per poder disposar de dos grans espais que suposarien al voltant de 70 pisos d’habitatge públic.
Cal dir, que en el cas de la tercera planta de l’edifici del carrer del Pla, la totalitat dels grups estaven a favor. La discrepància va tenir lloc amb la parcel·la actualment qualificada com hoteler. A la pràctica, el rebuig per part dels grups de l’oposició provoca que és mantingui en sòl públic la construcció d’un hotel i que aquest espai no es pugui destinar a habitatge social.
Des d’ICV-EUiA, coalició que governs la capital del Baix Llobregat amb un Govern en minoría, lamenten que no hagi pogut prosperar aquest acord per poder avançar en les polítiques públiques d’habitatge. Alhora, volen explicitar el seu ferm compromís en la defensa de l’habitatge social, i asseguren que continuaran treballant per poder garantir al màxim el dret a l’habitatge, cercant el consens i la complicitat de les forces polítiques que comparteixin aquest objectiu.
El PSC perd per primera vegada una votació a l’Ajuntament de Viladecans al quedar en minoria
El PSC de Viladecans va perdre ahir la primera votació de l’actual mandat municipal al quedar en minoria al Ple de desembre defensant una modificació del conveni col·lectiu dels empleats municipals que només subscrivia el sindicat UGT, un dels cinc sindicats amb delegació al consistori.
Tota la resta de grups polítics amb representació al plenari, incloent els socis de govern del PSC d’ICV-EUiA, van votar en contra d’aquest acord que no comptava amb el vist-i-plau dels altres sindicats representats a la Mesa General de Negociació, és a dir, CCOO, CSI.F, SPPM.CAT i SPC.
La resta de partits critiquen als socialistes que la proposta d’acord es va pactar unilateralment entre l’equip de govern, concretament el PSC, i el sindicat UGT fora de la Mesa General de Negociació que és l’àmbit on pertoca dirimir qualsevol modificació del conveni col·lectiu.
A més a més, també asseguren que el text vulnerava els drets dels empleats municipals més veterans ja que suprimia els quatre dies d’antiguitat que tenen reconeguts i que van perdre el 2012 arran d’un Real decret del Partit Popular.
El PSC també va ser acusat d’incomplir l’acord del 29 de novembre de 2012 assolit per majoria absoluta al Ple, on l’Ajuntament es comprometia a recuperar tots els drets retallats als treballadors tan aviat com fos possible, quelcom que ha succeït aquest 2015 -any electoral- amb un nou decret del Govern espanyol.