Front comú municipal per reclamar al nou conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, que, de manera urgent, concreti per escrit els pressupostos que calen per recuperar la capacitat dels serveis que s’han perdut per les retallades dels últims anys
L’alcaldessa de Castelldefels, Candela López, vol que el nou conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, es comprometi a “implementar, en el termini de temps més curt possible, les millores que demanden des de fa anys les persones usuàries de l’Hospital de Viladecans”.
L’alcaldessa no es troba sola en aquesta petició: els cinc municipis que formen part de l’àrea de referència de l’hospital (a més de Castelldefels, els de Gavà, Viladecans, Sant Climent i Begues), han sol·licitat una reunió urgent amb el nou alt càrrec de la Generalitat, responsable del sistema sanitari públic català.
Els alcaldes i alcaldesses denuncien els incompliments de la conselleria de Salut, que està afectant als serveis que presta l’hospital de Viladecans. Durant l’últim any la conselleria s’havia compromès, a més d’agilitzar les obres d’ampliació de l’hospital, a dotar a aquest centre sanitari de més recursos pressupostaris.
Aquests partides havien de servir per reforçar tant el personal com la qualitat dels serveis que assenyala el nou Pla Director de l’Hospital de Viladecans. Les retallades de recursos, d’altra banda, acaben per afectar també a la qualitat dels serveis que es presten des dels centres d’atenció primària.
Per tot això, l’alcaldessa de Castelldefels considera que “ha arribat el moment que el nou conseller es comprometi de manera ferma i real amb les necessitats vitals del ciutadans i ciutadanes de les nostres ciutats”.
L’últim capítol patit pels ciutadans i les ciutadanes de Castelldefels i de la resta de municipis per les mancances assistencials de l’hospital es va viure a les passades festes nadalenques. Durant aquells dies, especialment entre els dies 4 i 5 de gener, els serveis d’urgències van presentar un gran col·lapse.
El govern municipal de Castelldefels va fer pública la seva queixa davant aquesta situació i va demanar explicacions a la direcció del per què d’aquest col·lapse, que va deixar sense una assistència àgil i eficaç a centenars de veïns i veïnes.
Segons va informar la direcció de l’hospital de Viladecans, aquest col·lapse es va produir per un “important increment en pacients que presentaven afeccions respiratòries severes que, en molts casos, han precisat ingrés hospitalari. Aquest increment de visites i ingressos, xifrat al voltant del 20%, ha fet que al servei d’urgències es donés una situació de tap, entre pacients a l’espera de pujar a planta i altres que requerien una primera atenció mèdica”.
Per a Candela López, aquest nou episodi de col·lapse sanitari posa sobre la taula la necessitat d’afrontar un augment important de la dotació de mitjans materials i humans per part del nou Conseller de Salut, Toni Comín, “que ens ha de permetre tancar l’etapa de les retallades i la manca de recursos. Aquest centre hospitalari és vital per garantir l’atenció sanitària de 180.000 habitants, que és el volum de població que té a l’Hospital de Viladecans com a únic centre sanitari de referencia”.
Aquest darrer episodi de col·lapse també va provocar, el 7 de gener, una acció de protesta de la Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans i de la Sanitat Pública, en què va demanar més recursos per al servei d’urgències que segons asseguren “pateix un seriós dèficit crònic que provoca col·lapses continuats”. El col·lectiu denunciava que durant les festes de Nadal el problema es va agreujar amb situacions que van suposar “una atenció indigna als pacients”.
Font: Ajuntament de Castelldefels