Els productors de carxofa de la comarca
esperen que la collita d’enguany es mogui en les xifres de l’any passat, és a dir, en un milió de quilos aproximadament, però alerten als consumidors que les altes temperatures de la tardor i bona part del que portem d’hivern estan afectant la qualitat del producte, principalment pel que fa a la seva estètica

La carxofa (o escarxofa, com tradicionalment se l’anomena al Baix Llobregat) és la verdura més emblemàtica de la comarca, especialment del Prat de Llobregat. Té més de cent anys d’història i és la reina dels cultius del Delta, amb més de 500 ha. conreades al Baix Llobregat i amb una elevada qualitat.

“La carxofa necessita mínimes de sis graus com a màxim i aquest any molts dies han estat per sobre dels 10”, explicava a l’ACN Joan Ribas, president de la Cooperativa Agrícola del Prat de Llobregat.

Així, la Carxofa Prat que arriba als mercats en aquesta època, la millor d’una temporada que s’allarga dels mes de novembre a l’abril, “no serà gruixuda, molsuda i amb el característic clotet com tocaria” tot i que mantindrà, assegura, tot el seu gust.

Enguany, la temporada de carxofes va començar abans del que és habitual perquè els mesos d’agost i setembre no van ser molt calorosos. El problema va ser que quan es van començar a collir les primeres carxofes al mes d’octubre les mínimes nocturnes van pujar anormalment fent aparèixer els fongs i això ha afectat la collita.

Ribas, assegurava que tot i que la qualitat del producte serà la mateixa que altres anys a nivell de gust, l’estètica si que es veurà afectada perquè les carxofes seran “més petites i menys formoses del que és habitual”. “La temporada de carxofes és molt llarga i en aquesta època és quan haurien de ser més perfectes, però el camp no és una ciència exacte i aquest any les altes temperatures ens han afectat “.

Malgrat això, Ribas assenyala que les carxofes que arriben als mercats “són bones com sempre tot i ser una mica menys maques”. En aquest sentit, recorda que la carxofa Prat és un producte de proximitat que passa del camp al mercat en poques hores i que això fa que conservi totes les seves propietats organolèptiques.

El fet que a d’altres regions productores, com ara la zona d’Alacant, les temperatures han estat encara més altes farà que, paradoxalment, en un any menys bo de l’esperat els preus siguin més alts que altres campanyes. “Si nosaltres hem tingut problemes, al sud encara n’han tingut més i això es notarà en l’oferta i en la qualitat del producte que vingui de fora”, ha destacat.

Font: ACN i La Porta del Delta 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here