La mesura es pren a causa de la intrusió de pols africana i es mantindrà activada fins que disminueixi la concentració de partícules a l’atmosfera. Els nivells de partícules són elevats a tot Catalunya i es recomana moderar l’activitat física a l’aire lliure, sobretot a persones amb malalties respiratòries i cardiovasculars
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat el protocol per contaminació atmosfèrica a 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona que constitueixen l’àmbit d’aplicació del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire, horitzó 2020 (PAMQA 2020).
Aquests municipis, que conformen les zones de qualitat de l’aire 1 i 2, són: Badalona, Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, i Sant Fost de Campsentelles.
Intrusió de pols del Sàhara
La mesura es pren a causa d’una intrusió de pols africana a l’atmosfera. Actualment s’estan mesurant nivells elevats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en diverses estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA). Ahir dilluns, 23 estacions de tot Catalunya van superar el valor de referència diari per a les PM10, que és de 50 micrograms per metre cúbic, i 10 van superar els 80 micrograms per metre cúbic.
La previsió indica que en les properes 24 hores es continuaran superant els límits en diferents estacions de tot el país.
Mesures previstes
L’activació d’episodis ambientals de contaminació és una mesura prevista dins el Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire. A més de gestionar la velocitat a les vies ràpides, s’informa la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar i s’emeten consells generals a través del CECAT i de l’ATM; a més d’instar les elèctriques i cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules.
Situació a tot Catalunya
Els nivells de partícules són elevats a tot el territori. Per aquest motiu, es recomana, segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana, per a tota la població, evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior i utilitzar el transport públic.
Font: http://premsa.gencat.cat/