La companyia gastronòmica, líder en el sector de plats precuinats, preveu crear un mínim de 75 llocs de treball directes en dos anys. L’Ajuntament ha engegat diverses mesures per atreure al municipi aquesta inversió privada i generar ocupació

L’empresa de menjar oriental Ta-Tung s’instal·larà a Sant Vicenç dels Horts el segon semestre de 2016. La companyia ocuparà la nau buida que actualment té l’empresa Prysmian, la qual s’acollirà a una bonificació del 50% de la plusvàlua quan la vengui. Així es va informar al Ple de febrer, on també es va explicar que l’empresa gastronòmica preveu crear un mínim de 75 llocs de treball directes en dos anys.

Ta-Tung, líder en el sector dels plats precuinats orientals, cobrirà els llocs amb treballadors i treballadores del municipi. A més també es preveu un impacte positiu en les empreses de l’entorn, potencials proveïdors de Ta-Tung, per exemple, en temes de logística, transport o serveis a les indústries (mecanització i manteniment de maquinària industrial, serveis de neteja, etc.).

Ta-Tung ha rebut distincions com el Premi a la innovació de la fira Alimentaria 2010 o el Premi al producte de l’any 2016 en la categoria de productes preparats. L’empresa té una gran projecció, amb una facturació de 8 milions d’euros i un ritme de creixement del 20% anual en els últims anys. Actualment, exporta producte a França, Itàlia i Portugal, entre d’altres països.

Mesures per atreure inversió

L’Ajuntament vicentí ha engegat diverses mesures per atreure al municipi aquesta inversió privada i generar ocupació. Així, per exemple, es bonifica el 50% de l’impost de la plusvàlua per promoure la venda de la nau buida, que està inactiva i no genera riquesa ni ocupació.

Un dels requisits perquè el propietari pugui accedir a la bonificació és que el comprador sigui una empresa amb un pla de viabilitat sòlid i que tingui garanties de creixement i de creació de llocs de treball, com segons el consistori, ha demostrat Ta-Tung.

La bonificació també es podrà aplicar en el cas d’altres empreses que compleixin els requisits. A més, amb aquesta operació, l’Ajuntament començarà a ingressar l’Impost d’Activitat Econòmica anualment.

D’altra banda, l’Ajuntament també promou amb diverses ajudes que l’empresa contracti persones aturades de Sant Vicenç dels Horts per un període mínim de 12 mesos ininterromputs.

Discrepàncies en la bonificació 

Des de l’oposició, PSC, CDC i ICV-EUiA van criticar el fet que es bonifiqui a qui marxa del municipi i no a qui ve. El portaveu socialista, Miquel Comino, va explicar: “Compartim la filosofia de fons, cal facilitar les coses perquè vinguin les empreses. Però no estem d’acord en la manera. Si s’ha de beneficiar algú ha de ser als comerços i a les empreses que ja estan a Sant Vicenç, que ho estan passant malament, i a les que vinguin”.

Arguments que també van compartir CDC i ICV-EUiA. “Aquesta empresa s’ha estalviat 400.000 euros, del total de 800.000 de la plusvàlua. “Ens trobareu quan vulgueu bonificar a les que vinguin, no a les que marxen”, va explicar Jaume Casanovas (CDC). Per últim, Jordi Gil (ICV-EUiA) va apuntar “altres formes per ajudar les empreses a venir i motivar la contractació”, com ara que “si l’empresa que ve contracta en dos anys a 60 persones, llavors sí se la bonifiqui”. 

Per la seva banda, Arnau Mata, portaveu de l’equip de govern, va defensar: “Passem d’una situació en què l’Ajuntament no ingressa res i a més continua havent-hi una nau buida, que no produeix res, a una situació en què ingressarem 400.000 euros i, a partir d’aquest any, començarem a ingressar l’IAE. Tant de bo aquesta sigui la primera inversió de moltes altres que vindran”.

Proposta aprovada 

La proposta finalment es va aprovar amb un total de 10 vots a favor (2 de SVH Sí Puede, 7 de Junts x Sant Vicenç i un de Ciutadans), 7 en contra (5 del PSC, un de CDC i un d’ICV-EUiA) i una abstenció (regidora no adscrita). El regidor no adscrit Santos Mateo no va assistir al Ple. 

A més, es va donar el cas que 2 regidors de Junts (Manolo Ortega i Fran Infante) es van absentar de la sala perquè actualment pertanyen a una de les empreses implicades en l’operació. Aquest fet va ser motiu de crítica per part del PSC, en veu de Miquel Comino: “Qui s’acull a la bonificació de 400.000 euros és Prysmian, l’empresa on precisament treballa el regidor que ha fet la norma. En tot cas, aquest cas ens sembla com a mínim lleig”.

L’alcaldessa, Maite Aymerich, va replicar: “El regidor és un dels més de 400 treballadors que té Prysmian i ell, que està en excedència, treballava en torns de cap de setmana, nit i matins, i portava una màquina, no estava en cap lloc de direcció. A més, ell no genera una norma nova, sinó que això ho contempla la llei: es pot fer una bonificació del 50 i fins i tot del 95%, si és per fomentar l’ocupació”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here