Es tracta d’un exemplar de Cap d’Olla que el mar va arrossegar fins a la sorra

Els banyistes més matiners es van trobar ahir al matí a la platja de Gavà amb una sorpresa. Varat a la sorra, a l’alçada del carrer de Roses, hi havia un cetaci mort que l’aigua havia arrossegat fins allà. Es tracta d’un exemplar de cap d’olla gris (Grampus griseus), un dofí que pot arribar a fer 3,5 metres de llarg i a pesar 350 kilograms, tot i que el que ha aparegut aquest matí era d’unes dimensions evidentment més reduïdes, el que fa pensar que pot tractar-se d’una cria.

Segons l’Inspector en cap de la Policia Municipal de Gavà, Victor Gibanel, “la Central de Comandament va rebre la trucada del 112 ahir a les 8:33 conforme havia aparegut aquest animal aquí a la platja, i a partir de llavors vam activar el servei de platja amb dos quads i dos agents, vam delimitar la zona on està l’animal, i vam començar a fer les gestions necessàries per començar a tramitar la seva retirada”. Fins allà també es van desplaçar dos Agents Rurals que són les que van supervisar totes les tasques relacionades amb l’animal.

El cap d’olla gris no presentava problemes específics de conservació, però tot i això és una espècie protegida per la Convenció de Berna i està catalogat dins del CITES (acrònim anglès del Tractat sobre Comerç Internacional d’Espècies Salvatges de Fauna i Flora en Perill). Entre les activitats que suposen una amenaça contra els caps d’olla, unes vegades de forma accidental i altres de manera provocada, es pot destacar la contaminació acústica, provocada per l’augment del trànsit marítim, les prospeccions petrolieres, els radars i, especialment, els sonars.

També de gran importància, especialment en algunes zones del planeta, són les afectacions pesqueres, ja que els caps d’olla són caçats per a consum humà o com a esquer per pescar. A Sri Lanka, per exemple, és la segona espècie en quantitat utilitzada en la indústria pesquera. Cal recordar també que aquesta espècia pateix anualment una sagnant massacre a les illes Fèroe, a Dinamarca, on són exterminats en el seu pas per aquestes illes durant l’època d’aparellament. Aquesta tradició va començar fa 1.200 anys i es maten de 1.000 a 2.500 caps d’olla.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here