Aquest cap de setmana Olesa farà un salt en el temps, fins a la Guerra de Successió, amb la 8a edició de la Festa dels Miquelets, els dies 2, 3 i 4 de setembre. Enguany destaca l’aposta per la gastronomia, sense oblidar el rigor històric i la voluntat de superar les xifres de visitants de les darreres edicions (més de 10.000 persones)

La Festa dels Miquelets 2016 comptarà enguany amb més grups de recreadors, més activitats programades, més veïns vestits de civil, i més empreses col·laboradores. I és que la Festa dels Miquelets s’ha consolidat ja dins el calendari festiu olesà, i poc a poc ho fa també dins el calendari festiu català, sobretot pel que fa a festes de recreació històrica. 
Els Miquelets van ser unitats d’elit que gràcies al coneixement del terreny, mobilitat i a una gran capacitat de foc, van esdevenir un malson per als seus oponents. La Festa dels Miquelets permet, doncs, a la ciutadania fer un viatge en el temps de més de 300 anys, fins la Guerra de Successió (1705-1714), i fins als fets que succeïren a Olesa i al seu entorn, esdeveniments que per molts historiadors haurien pogut canviar la història de Catalunya. I és que Olesa va ser l’escenari, el maig i l’agost de 1714 de consell de guerra amb la presència dels més destacats coronels implicats en la lluita i en els quals es va organitzar l’intent de salvar Barcelona del setge. El fracàs de l’objectiu marcat va desencadenar la tràgica jornada de l’11 de setembre. També a Olesa van ser enterrats 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió, i als quals el Memorial 158 ret homenatge. 

En la Festa de Miquelets 2016 destaca l’aposta per la gastronomia. Enguany, fins a 10 restaurants de la vila oferiran un menú especial de Miquelets i per primer cop es podrà tastar i comprar el Pa dels Miquelets, elaborat especialment per l’ocasió per l’olesà Miquel Jané, recentment nomenat mestre artesà. També enguany es podrà tastar el Vermut dels Miquelets, a la Vermuteria. De fet, de les 36 activitats previstes, quatre més que l’any passat, un 16% tenen com a protagonistes la gastronomia i els aliments de l’època, com la presentació del llibre de Jaume Fàbrega “La Cuina de 1714”, l’exposició “La cuina dels olesans del segle XVIII”, un sopar popular per a 400 persones a base de xai rostit i amb plats que recreen també els estris de l’època, el mercat barroc de dissabte i diumenge on podem trobar productes de la terra, o la xocolatada final.

Però més enllà de gastronomia, la Festa manté la seva aposta ferma pel rigor històric de cadascuna de les activitats previstes. Miquel Paloma, president de L’associació Cultural La Festa dels Miquelets, destaca que enguany hi hauran dos nous grups de recreació històrica (Sanguen Honoris i els Defensors de Girona) que s’afegiran als ja habituals (diferents regiments de Miquelets de Catalunya, 1707 Almansa Històrica, Miquelets de Girona, Miquelets del Regne de València i A.R.H. Moià-Hússars Hongaresos) i que permetran que el nucli antic d’Olesa es vegi literalment ocupat per campaments i més de 110 recreadors. 

Un dels moments més espectaculars de la Festa dels Miquelets és la recreació de la batalla que va tenir lloc a finals de juliol de 1714 a prop d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic, i la posterior captura, empresonament i judici al general Maria. Per segon any també hi haurà, diumenge, un combat urbà pels carrers del nucli antic. Es millora també la recreació del Consell de Guerra que l’estiu de 1714 es va produir a Olesa amb la presència dels més destacats coronels i en el qual es va organitzar l’intent de salvar Barcelona del setge. Finalment, una altra de les novetats és el que es farà diumenge al migdia a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay, un concurs de destresa i tir a càrrec de fusellers escollits entre els diferents regiments participants.

Un any més, els més petits seran protagonistes amb una festa especial per als nens, representants per la Lleva de la Carbasseta. Pep Boltà, coordinador de La Festa de Miquelets per nens, destaca la importància del creixement en el nombre de persones implicades, perquè cada nen i nena que es suma a la festa arrossega a la família, i això dona continuïtat a una festa ja consolidada a Olesa. De fet, des de l’organització calculen que enguany hi haurà 35 persones més, grans i petits, que per primer cop es vestiran tal com ho feien els olesans de 1714, arribant a la xifra de 60 persones que faran el paper de civil durant la celebració.

Per ells, i per als visitants, la festa dels Miquelets ha previst tallers per construir jocs habituals entre la població de 1714, per fer corones i tabals, podran també practicar els moviments més habituals de la instrucció de l’exèrcit català, conèixer les cançons tradicionals, o participar a la pedregada (guerra de farina) i posterior xocolatada.

Pel que fa a les propostes musicals, enguany passarà per la Festa dels Miquelets el grup El Pont d’Arcalís, i es repetirà també l’experiència de l’any anterior d’organitzar un concurs de fotografia en motiu de la festa. Tot pensat per fer créixer una festa que recrea els fets ocorreguts a Olesa entre els anys 1705 i 1714 en la Guerra de Successió i que ja l’any passat va atreure fins a 10.000 visitants a Olesa, convertint el municipi en la “capital de la recreació de la Guerra de successió”.

Per a més informació podeu consultar la pàgina oficial de la festa: www.festadelsmiquelets.cat

EL PROGRAMA D’ACTES

Divendres, 2 de setembre

-18.00h L’hora del conte: Viatge al 1714. Lloc: Biblioteca Santa Oliva (C/ Salvador Casas, 28) 

-19.30h Inauguració de l’exposició “Temps de pólvora. Patrimoni civil i militar d’època moderna”. Lloc: Casa de Cultura (C/ Salvador Casas, 26). Produïda per Molècula – Xarxa de professionals en Museografia a iniciativa de la Companyia Catalana d’Història i el Grup de Recerca Didàctica del Patrimoni (Universitat de Barcelona).

– 20.00h Presentació de La Festa dels Miquelets 2016. Lloc: Auditori de la Casa de Cultura (C/ Salvador Casas,26). Projecció del vídeo promocional i presentació del programa d’actes de La Festa dels Miquelets 2016. A càrrec de la Sra. Pilar Puimedon, alcaldessa d’Olesa de Montserrat, del Sr. Francesc Gil (director del Museu de la Xocolata) i del Sr. Miquel Paloma (Associació Cultural La Festa dels Miquelets). 

LA FESTA DELS MIQUELETS

Dissabte, 3 de setembre

– Des de les 09.00h Mercat barroc. Artesania popular i productes de la terra. Lloc: Carrer Salvador Casas, Carrer Alfons Sala, Plaça de la Sardana i Plaça de les Fonts. Mercat de productes artesanals i alimentaris de la comarca ambientat a inicis del s. XVIII i mostra d’oficis antics.

-Des de les 09.00 h Campament dels Miquelets. Lloc: Plaça de la Cendra. Recreació d’un campament de l’exèrcit català del s.XVIII a càrrec del Regiment de la Diputació del General i del Regiment de Joan Vilar i Ferrer, de l’associació de recreació històrica “Miquelets de Catalunya”.

-Des de les 09.00 h Campaments borbònics. Lloc: Plaça de les Fonts. Recreació d’un campament de l’exèrcit borbònic del s.XVIII a càrrec del Regimiento Castilla i del Regiment de “La Couronne” de l’associació de recreació històrica “1909 Almansa Histórica”. I a la Placeta de Joan Povill, recreació d’un campament de l’exèrcit borbònic del s.XVIII, a càrrec del Regiment Anjou, de Miquelets de Girona.

– Des de les 10.00h Campament del regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi. Lloc: Plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Recreació d’un campament de cavalleria català del s.XVIII a càrrec del Regiment Cuirassers de Sant Jordi de l’associació de recreació històrica “Miquelets de Catalunya”, dels Hússars Hongaresos de l’A.R.H Moià i del Regiment Molins de Defensors de Girona.

-11.00h La cuina dels olesans del segle XVIII. Lloc: Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà ( C/ de l’Església, 39). Mostra de ceràmica del segle XVIII (fons del CMRO) i visita comentada de les peces i els materials. A càrrec de Jaume Morera.

-11.00h Jocs a la Plaça i taller de corones. Lloc: Plaça Nova. Cursa de sacs, patacons, tibar la corda i molts més jocs pensats especialment pels més petits. El taller de corones, a càrrec d’El Jardinet Art Floral.

-11.00h. Ronda dels Miquelets. Lloc: Plaça Nova, C/ Església, C/ Salvador Casas i Plaça Fèlix Figueras i Aragay. Ronda de vigilància dels Miquelets pels carrers de la vila i les parades del mercat, mostra d’instrucció militar i explicació didàctica de la càrrega d’un fusell d’època.

-11.30h Presentació del llibre “Firam, firam!” Lloc: Plaça de la Cendra (Campament dels Miquelets). El grup lleidatà de música tradicional Quartana recupera melodies populars del segle XVIII a la publicació “Firam, firam!”, que inclou peces relacionades amb la Guerra de Successió com la “Marxa dels fusellers de Barcelona”, la “Marxa dels Cuirassers de Sant Jaume” o la “Marxa del Regiment McAuliff”.

-12.00h Presentació del llibre “La cuina del 1714”. Lloc: Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (C/ de l’Església, 39). Recull dels plats més característics de la cuina catalana del segle XVIII a càrrec de Jaume Fàbrega, especialista i autor del llibre.

-12.00h La Lleva de la Carbasseta. Lloc: Plaça de les Fonts. De la mà d’un experimentat Miquelet, els petits voluntaris podran practicar els moviments més habituals de la instrucció de l’exèrcit català del segle XVIII.

-13.00h. Batalla i captura del “Capitán Maria” i el Roig d’Esparreguera. Lloc: Parc Municipal, al costat de l’Ajuntament. Recreació del combat succeït a finals del mes de juliol de l’any 1714 a prop de la vila d’Olesa entre els miquelets de l’Ermengol Amill i l’exèrcit borbònic. Captura del sanguinari capitost borbònic “Capitán Maria” i empresonament a la Torre de la Presó.

-16.30h Sobretaula de cançons tradicionals. Lloc: Plaça Nova. Cantada de cançons tradicionals a càrrec de la tabalera del Regiment de la Diputació del general de Miquelets de Catalunya.

-18.00h Trobada de Miquelets. Lloc: Plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Trobada dels regiments de les associacions de recreació històrica Miquelets de Catalunya, 1707 Almansa Histórica, Miquelets de Girona, Defensors de Girona, A.R.H. Moià i Miquelets del Regne de València. Explicació de tots els regiments, discurs abrandat a la tropa per part del Coronel Antoni Desvalls i de Vergós, Marquès de Poal, i hissada de la bandera negra al balcó de l’Ajuntament.

-18.30h. Seguici dels Miquelets. Lloc: Plaça de Fèlix Figueras i Aragay, C/ Salvador Casas, Anselm Clavé, Alfons Sala, Plaça de les Fonts i Plaça Nova. Seguici popular amb la participació dels regiments, autoritats i institucions.

-19.00h Homenatge al Memorial 158. Lloc: Memorial 158. Ofrena institucional i salves d’honor als 158 soldats austriacistes morts a Olesa de Montserrat. Parlament de l’alcaldessa d’Olesa, la Sra. Pilar Puimedon, i el Cant dels Segadors, interpretat per l’Escolania i Cor Jove Santa Maria d’Olesa de Montserrat. (En cas de pluja, es realitzarà a l’església parroquial Santa Maria).

 -19.30h La Justícia del Poble. Lloc: Torre del Rellotge i Plaça de les Fonts. Sortida de la presó (Torre del Rellotge) del sanguinari capitost botifler “Capitán Maria” per ser passejat entre els crits de l’enfurismada població fins a la Plaça de les Fonts, lloc on es procedirà a la lectura del memorial de crims i atrocitats comeses i on s’executarà la sentència popular.

-20.45h Catalunya a Ultrança! Lloc: Església Santa Maria. Recreació del Consell de Guerra de l’exèrcit català d’exterior presidit pel Coronel Antoni Desvalls i de Vergós, Marquès de Poal, succeït a la vila d’Olesa de Montserrat el 20 i 21 d’agost de 1714, en el seu 302 aniversari. Dramatització a càrrec d’actors locals i acompanyament musical de repertori barroc amb Lorién Santana i Roma a l’orgue, i l’Escolania i Cor jove, dirigits per Eduard Vila i Perarnau.

-21.45h Sopar popular. Lloc: Plaça Nova, sota la Torre del Rellotge. Sopar presidit pel Marquès de Poal i els seus miquelets, consistent en: tastet de verema (raïm amb formatge), amanida de mongetes seques, porc rostit amb patates aixafades, síndria, vi i aigua. Amb el sopar s’inclou el “Plat dels Miquelets”. (En cas de pluja, l’acte es realitzarà al local social de la UEC). ATENCIÓ! Places limitades. Recollida de tiquets pel sopar durant el matí al Punt d’Informació de la Plaça de les Fonts.

-23.00h Ball tradicional amb “El Pont d’Arcalís”. Lloc: Plaça Nova. Ball amb “El Pont d’Arcalís”, el grup més representatiu de música tradicional de Catalunya, amb més de 25 anys damunt dels escenaris. (En cas de pluja, es realitzarà a la UEC – Olesa).

Diumenge, 4 de setembre

– Des de les 09.00h. Mercat barroc. Artesania popular i productes de la terra. Lloc: Carrer Salvador Casas, Carrer Alfons Sala, Plaça de la Sardana i Plaça de les Fonts. Mercat de productes artesanals i alimentaris de la comarca ambientat a inicis del s.XVIII i mostra d’oficis antics.

-11.00h. Combat urbà: assalt a la Vila! Lloc: Carrers del nucli antic. Recreació d’un combat urbà entre els carrers i places del nucli antic d’Olesa. Punt de trobada en els campaments dels diferents regiments.

-11.45h. Taller de tabals. Lloc: Plaça de les Fonts. Vine a aprendre tocs de tabal amb els músics de la Vila.

-12.30h. Missa d’homenatge als 158 morts en la Guerra de Successió. Lloc: Església de Santa Maria d’Olesa de Montserrat.

-12.30h Concurs de Tiradors. Lloc: Plaça de Fèlix Figueras i Aragay. Concurs de destresa i tir a càrrec de fusellers escollits entre els diferents regiments participants.

-13.00h Espectacle: Vine a la Festa! Lloc: Plaça Fèlix Figueras i Aragay. Un espectacle d’animació esbojarradament divertit i participatiu, amb Noè Rivas. Danses i cançons per fer passar una bona estona a nens, joves i adults. Música d’arrel per viure i redescobrir la nostra cultura. Un esclat de vida i de llibertat farcit de música i complicitats.

-14.00h Salva de comiat. Lloc: Plaça Fèlix Figueras i Aragay. Parlament de clausura i salva d’honor per part de tots els fusellers presents.

-17.00h “La Pedregada” (Guerra de farina). Lloc: Plaça Nova. Taller de construcció de “bombardes” de farina i batalla final. No us la perdeu! 

-18.00h. “La Xocolatada”. Lloc: Plaça Nova. Després de “La Pedregada” (Guerra de farina) acomiadarem La Festa de la manera més dolça amb una deliciosa xocolatada, exclusiva per als participants de “La Pedregada”.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here