Des de l’organització es defensa que el gran èxit de la festa demostra que Olesa és la capital catalana de la recreació històrica
Un any més, la Festa dels Miquelets ha demostrat que és un dels grans esdeveniments de l’any a Olesa de Montserrat. Ho demostra la gran quantitat de persones tant veïnes del municipi com arribades de diferents indrets que han gaudit dels nombrosos actes organitzats, i també ho demostra la gran participació i implicació popular en una cita que, a més, ha comptat amb pràcticament tot els grups de recreació història que existeixen al nostre país. D’aquí que la valoració que fan els responsables de la Festa dels Miquelets, així com l’Ajuntament d’Olesa, sigui altament positiva i que les expectatives per a la propera edició encara siguin més elevades. I és que organitzadors i participants no tenen cap dubte que, tal com ha afirmat en diverses ocasions el reconegut historiador Francesc Xavier Hernández, Olesa és la capital catalana de la recreació històrica.
Mercaders, artesans, pubilles i fadrins… Caminar pels carrers del centre d’Olesa aquest cap de setmana era ben bé com fer un salt en el temps fins al segle XVIII. I vistes la quantitat de soldats i combatents instal·lats en diferents campaments, el salt es feia en concret cap al 1714, i cap als importants esdeveniments que van tenir lloc a Olesa a les acaballes de la Guerra de Successió. I més que recordar la història, el que han pogut fer les persones que han gaudir de la Festa dels Miquelets ha estat viure aquesta història de ben a prop, gràcies a la recreació de batalles, condemnes, i consells de guerra.
La valoració, per tant, de tots els implicats no pot ser més favorable. Des de l’Ajuntament d’Olesa, el regidor de Cultura, Xavier Rota, ha remarcat que la present edició ha demostrat que la festa no només està plenament consolidada entre els olesans, sinó també a la comarca i fins i tot a tot Catalunya. Rota també ha destacat les grans potencialitats turístiques que té la Festa dels Miquelets.
Des de l’Associació Festa dels Miquelets, el seu president, Miquel Paloma, i un dels integrants del regiment de fusellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer, Albert Sangenís, no podien amagar aquest diumenge la seva satisfacció dels bons resultats de la festa d’enguany. Segons Paloma, s’ha assolit “al 300%” els objectius marcats, com era mantenir el rigor històric, donar impuls a l’àmbit de la gastronomia i recollir les bones xifres de visitants del darrer any. Tots dos han afirmat que si bé Catalunya té un important retard quan a recreació històrica respecte altres països, no hi ha dubte que Olesa “és capdavantera”.
Una de les visitants d’excepció que ha tingut la Festa dels Miquelets 2016 ha estat la Consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, que juntament amb el delegat territorial del govern, Miquel àngel Escobar, va ser dissabte a la tarda a Olesa per seguir la trobada i seguici dels Miquelets i participar en l’homenatge al Memorial 158. Per a la consellera, aquesta és una festa que “et crida a conèixer més sobre la nostra història i recordar el llegat i la lluita dels nostres avantpassats per les llibertats del poble de Catalunya”.
Després de la intensa jornada de dissabte, les activitats de la Festa dels Miquelets van arrencar diumenge amb un altre dels plats forts de la festa: el combat urbà per diferents carrers del casc antic. Va ser un combat diferent al recreat al parc municipal dissabte, amb els dos bàndols amagant-se i atacant per diferents carrers del nucli antic, seguits novament per una multitud. Els trets, els crits i els soldats “morts” van ser els protagonistes d’una recreació que va demostrar que les persones que integren els Miquelets viuen i respiren en ple segle XXI ben bé com si fossin soldats i oficials del segle XVIII.
Després del combat urbà, els actes van seguir amb un taller de tabals i cançons per als més petits, i una de les novetats: un concurs de tiradors per tal que els fusellers poguessin demostrar la seva destresa amb el tir.
La Festa dels Miquelets 2016 es va cloure diumenge a la tarda amb La Pedregada, un combat amb bombardes de farina que va fer les delícies dels nens, i una gran xocolatada.
Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat