Representants dels grups del Bloc Olesà, ERC, PdeCAT-Demòcrates i Movem Olesa van penjar aquest divendres a la tarda a la façana de l’Ajuntament d’Olesa una estelada en suport a l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós. Juntament amb un grup de ciutadans, membres d’aquestes formacions es van concentrar a les 7 a les portes de l’Ajuntament en protesta per la “judicialització de la política”, segons va destacar l’Alcaldessa, Pilar Puimedon a tots els presents
L’acció s’havia decidit una hora abans en una reunió a l’Ajuntament convocada per l’alcaldessa i en la que hi van participar membres d’aquestes quatre formacions. Després que els regidors Xavier Rota i Susana Yáñez (Bloc Olesà), Martí Fortuny (ERC), Mercè Jou (en representació de Demòcratets i PdeCat), i Meritxell Arenas (Movem Olesa), pengessin l’estelada a un dels balcons de l’Ajuntament, l’Alcaldessa, Pilar Puimedon, va destacar a les persones concentrades que l’acció es feia en suport a l’alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, que el divendres al matí va ser detinguda a casa seva.
Venturós va ser escortada pels Mossos fins als jutjats de la capital del Berguedà per prendre-li declaració per haver desobeït la citació que el passat dia 18 d’octubre la cridava a declarar al jutjat per no haver retirat l’estelada abans de les eleccions del 27 de setembre i del 20 de desembre del 2015, tal i com li ordenava la Junta Electoral Central.
Segons Pilar Puimedon, “no és de rebut criminalitzar les persones pel seu pensament i la seva ideologia” i per aquesta raó ha volgut deixar clar que “tots diem no a la judicialització de la política”. També va anunciar que l’estelada romandria 48 hores penjada a la façana de l’Ajuntament.
Representants de les diferents formacions participants en la penjada de l’estelada van coincidir a condemnar la “judicialització de la política”.
Des del Bloc Olesà, el regidor Jordi Martínez va destacar que “no podíem deixar de fer alguna cosa” arran la detenció de l’alcaldessa de Berga, i l’acció més coherent, va afirmar, era penjar l’estelada al balcó de l’ajuntament, sobretot tenint en compte que l’Ajuntament d’Olesa és membre de l’AMI. Segons Martínez, la concentració va ser un acte “de reivindicació de la dignitat i dels drets nacionals de Catalunya”.
Per a Martí Fortuny, d’ERC, aquest va ser un nou acte de “l’ofensiva de l’Estat espanyol”, sobretot arran de les noves assignacions del Tribunal Constitucional, que, va afirmar el regidor, “seran jutge i part i podran inhabilitar qualsevol càrrec”. Per això, creu Fortuny, “caldrà que sortim molt més al carrer a plantar cara a l’Estat, perquè estem fent molt retrocessos en democràcia. Així actua l’Estat, judicialitzant la política”.
Mercè Jou, de Demòcrates de Catalunya (i en representació també del seu company de grup municipal, del PdeCAT) va afirmar que “és evident que hem de donar suport” a l’alcaldessa de Berga i de reivindicar “la llibertat l’expressió i la llibertat ideològica”. Segons Jou, “una bandera no ha de portar mai cap problema, i menys una estelada, símbol d’independentisme però també de pacifisme i civisme”.
Meritxell Arenas, de Movem Olesa, va explicar que amb la seva participació a l’acte han volgut “defensar la llibertat d’expressió i protestar contra la judicialització de la política i la ideologia de les persones, malgrat nosaltres no tenim la mateixa ideologia”. Segons Arenas, l’estelada “avui ha estat un símbol contra el que s’ha fet, i per això he participat en la seva penjada malgrat no ser independentista”.
Per la seva banda, des de l’Assemblea Nacional Catalana d’Olesa també van voler condemnar la detenció de l’alcaldessa de Berga i van convidar la ciutadania a participar en la mobilització organitzada per l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI per al diumenge 13 de novembre a Barcelona, a favor de les institucions catalanes i del món municipal i en contra de la “judicialització de la política”.
Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat