El projecte aglutina territoris de tota Espanya i Gavà ha tingut l’oportunitat de fer les seves aportacions en el darrer fòrum celebrat a Màlaga. També el projecte 1000 i una nineka de la cornellanenca Maria Rascón ha aconseguit un accèssit a la Copa Espanya Creativa 2016
El fòrum és una iniciativa del Màster en Economia Creativa de la Universitat Rei Joan Carles que sorgeix com una estratègia de col·laboració entre universitats, administracions i empreses, amb una visió innovadora que relaciona economia creativa, cultura, esport, turisme i oci, amb desenvolupament territorial i gestió urbana, creant noves oportunitats d’ocupació, generant identitat i diversitat cultural, connectivitat i cohesió social.
Cornellà
Amb aquesta i altres iniciatives Cornellà vol apostar per posar en valor la creativitat i la innovació de la ciutadania com a fórmula per impulsar projectes econòmics.
El projecte solidari 1000 i una nineka ideat per la cornellanenca Maria Rascón torna del IV Fórum de Ciudades y Territorios Creativos de España celebrat aquests dies a Màlaga amb el 5è accèssit a la Copa España Creativa 2016, en la categoria d’innovació social i territorial.
El guardó és un reconeixement al projecte de ciutat o territori més creatiu i innovador de l’Estat espanyol, per posar en valor com la creativitat incideix a tota la societat i pot generar economia local. El projecte Nineka estava entre els 20 projectes seleccionats que competien en diferents categories d innovació tecnològica, social i territorial i artística i cultural.
Cornellà ha signat un protocol d’adhesió a la xarxa de territoris creatius de l’Estat espanyol, per fer palès com les idees creatives poden canviar l’escenari actual. Es tracta d’una aposta per a les ciutats en el seu afany modernitzador i de diversificació de la seva estructura econòmica, cercant una altra manera de fer les coses, a través de la creativitat, incidint en les persones i les seves necessitats.
En aquest canvi de paradigma conflueixen tant accions de tipus urbanístic i tecnològic, juntament amb actuacions netament artístiques, culturals i de marcat caràcter social.
Un projecte de ciutat de caire solidari
1000 i una nineka és un projecte de ciutat i una iniciativa solidària amb l’objectiu de recaptar fons i continuant avançant en la investigació del càncer infantil que porta a terme el laboratori oncològic de l’Obra Social de Sant Joan de Déu, perquè són més de 1.000 casos cada any de diagnòstic de càncer infantil al nostre país.
El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà i altres entitats de la ciutat que col·laboren en la difusió de les Ninekas i organitzen mostres i tallers per ensenyar a altres persones la manera de crear-les: el Centre Cultural García Nieto, l’Associació Gent i Futur, Une tu Creatividad, el Centre de la Dona i l’Obra Social “La Caixa”.
Així mateix, el projecte suma cada dia més persones que de manera voluntària esdevenen ninekaires per aconseguir confeccionar més de 1.200 ninekas en cada edició del projecte per posar tota la seva solidaritat i creativitat en l’elaboració de la seva nineka. Més de 150 voluntàries de Cornellà saben fer ninekas i han confeccionat més de 2.400, xifra que es veurà ampliada a gairebé 4.000 amb les ninekas que s’exposaran al 2017.
En total, més de 2.500 persones han comprat ninekas i són moltes més persones les que coneixen el projecte, guarden i reciclen materials per als tallers, i formen part d’alguna manera del projecte creatiu i solidari.
Cada dos anys des del 2011 es pot veure a Cornellà l’exposició “1.000 i una nineka” per tal de recollir fons per la mateixa causa i aconseguir el repte de reunir com a mínim 12.000€, el fons necessari per finançar un investigador oncològic com a mínim 6 mesos de feina.
Gavà
Gavà ha formalitzat la seva adhesió a la Red de Ciudades i Territorios Creativos de España, després de la seva participació, aquest cap de setmana, al IV Fòrum celebrat a Màlaga, una trobada on hi han participat institucions i col·lectius d’arreu de l’estat per exposar propostes innovadores des de diverses diferents vessants i temàtiques.
Aquest ens “vol promoure la col·laboració i la transversalitat per tal que es puguin establir noves dinàmiques de relació”. Per part de Gavà, el tinent d’alcalde de l’àmbit de Nova Governança i Economia, Jordi Tort, va ser-ne el representant exposant alguns projectes municipals que destaquen “per oferir una nova visió de la gestió pública amb un pes important de la participació ciutadana. És el cas del Junts Fem barri, o el Made in Gavà, entre d’altres”.
A més de Gavà, Viladecans també s’ha sumat a la iniciativa que, segons Tort, “ha esdevingut molt interesant per conèixer altres experiències que poden resultar inspiradores per idear nous projectes”
Aquesta xarxa de ciutats creatives treballa amb la idea que la cultura no només és generadora de riquesa i feina sinó que també constitueix un important element de cohesió i inclusió social i de qualitat de vida de la societat. Així, s’entén la cultura com un quart pilar del desenvolupament sostenible i és concebuda transversalment per la seva capacitat de generar valor i diferenciació als territori.