Les dues sirenes d’Olesa de Montserrat, han tingut un funcionament irregular en l’activació de l’alerta i la fi d’alerta i també s’ha produït una errada en l’activació i fi d’alerta a Sant Boi de Llobregat. Aquestes han estat algunes de les incidències que s’han registrat arreu de Catalunya, en una jornada amb un número especialment elevat d’anomalies

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat ha detectat incidències en vuit sirenes durant el simulacre de risc químic que s’ha dut a terme aquest dilluns en 82 punts de la geografia catalana. 

En la majoria de casos, es tracta d’incidències relacionades amb l’activació o la fi d’alerta, en no completar el seu cicle, tot i que en algun cas ni tan sols han arribat a sonar. Altres deficiències detectades feien referència al manteniment de les bateries. 

Ara, Protecció Civil obrirà un expedient informatiu per esbrinar l’origen de totes aquestes incidències i si poden ser atribuïbles a l’empresa adjudicatària de les tasques de manteniment. 

Segons la cap del Servei de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet, no és estrany que es detectin anomalies en cada simulacre, que es fa cada sis mesos, tot i que ha admès que en aquesta ocasió el nombre ha estat “més alt del que és habitual”.

Les vuit sirenes on s’han detectat deficiències són dues d’Olesa de Montserrat (Sector Químic Llobregat-Vallès i Occidental i Bages), amb un funcionament irregular en l’activació de l’alerta i la fi d’alerta; a Granollers (Vallès Oriental i Vallès Occidental), on no ha sonat la sirena ubicada al CEIP Lledoners; a Flix (Sector Químic Terres de l’Ebre), on s’ha produït una incidència en l’activació i no ha sonat la fi d’alerta de la sirena; a la del Morrot al Port de Barcelona (Sector Químic de Barcelona); a Vila-seca (Polígon Sud de Tarragona), on hi ha hagut una incidència en l’activació i desactivació al CEIP Sant Bernat, i una errada en l’activació d’alerta i fi d’alerta a Sant Boi de Llobregat, i l’activació de l’alerta a la de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat.La resta de sirenes, ubicades en 36 municipis catalans, han funcionat correctament. 

La cap del Servei de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet, ha recordat, en declaracions a l’ACN, que un dels objectius de l’exercici és “validar el correcte funcionament dels equips” però ha admès que aquest cop han fallat més sirenes del que és habitual.

Arran del simulacre, ara s’estudiarà quines mesures cal prendre per millorar el manteniment de les sirenes, ja que per exemple algunes de les incidències tenen a veure amb les bateries. En aquest sentit, Canet ha explicat que ara se substitueixen cada quatre anys i si les conclusions determinen que és un període massa llarg es reclamarà una dotació pressupostària per fer-ho cada tres.

El manteniment de les sirenes de risc químic va a càrrec de dues empreses. Una es dedica al manteniment del software que permet el control de les sirenes remotament i l’altra controla el funcionament dels altaveus o bateries, entre d’altres, i on s’han detectat la majoria de deficiències. “És la part que volem revisar amb més detall. Hem de mirar si ´s atribuïble a l’empresa i si és així prendre les mesures oportunes”, ha indicat Canet.

El telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut un total de 304 trucades relacionades amb el so de les sirenes d’Avís a la Població. 

Per comarques, les trucades s’han fet des del Tarragonès (253); Baix Llobregat (31); barcelonès (8); Vallès Oriental (4); baix Camp (4); Alt Camp (2); Priorat (1); i Baix Ebre (1). 

Per municipis, les trucades s’han distribuït: Tarragona (199); Vila-seca (15); Salou (13); Constantí (12); Martorell (9); La Canonja (7); L’Hospitalet del Llobregat (7); Sant Boi del Llobregat (5); Reus (3); i Viladecans (3).

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here