En concret, en aquesta comarca s’arranjaran 36 vials de 21 municipis, del total de 30 que hi ha al Baix Llobregat, que són els que han sol·licitat ajut del Programa complementari de millora i manteniment de camins
En el conjunt d’aquests 36 camins, que sumen un total de 173 km, s’arranjarà l’accés a 77 urbanitzacions i nuclis de població aïllats, 59 masies disseminades que encara queden a la comarca i 283 accessos a explotacions agràries i ramaderes, moltes d’elles situades dins del Parc Agrari, facilitant també l’accés a urbanitzacions, polígons industrials i altres disseminats rurals del Baix Llobregat.
En la presentació del programa, realitzada avui al camí del Maset de Sant Esteve Sesrovires, i en el que hi ha participat l’alcaldessa, Maria del Carme Rallo, juntament amb regidors de l’equip municipal, el diputat d’Infraestructures viàries i Mobilitat, Jordi Fàbrega, ha remarcat que «des de la Diputació de Barcelona volem donar suport a l’assentament de la gent al territori, mantenint una infraestructura bàsica en la comunicació de molts municipis que garanteixen la mobilitat de la ciutadania i l’accés a l’economia productiva en l’àmbit rural, així com a diferents nuclis i urbanitzacions i masies disseminades, per un millor equilibri del territori».
En l’àmbit de la demarcació de Barcelona, el programa complementari de millora i manteniment de camins està dotat econòmicament amb 11,2 MEUR i se’n beneficiaran 257 ajuntaments han demanat aquest ajut. En total, s’arranjaran 549 camins, que suposen uns 1.650 km i representen el 9 % del total de camins municipals de la demarcació de Barcelona.
Gràcies a aquest Programa, es podran crear uns 200 llocs de treball temporals durant l’execució de les obres, beneficiant-se de les millores més de 185.000 usuaris directes. També amb aquests arranjaments, es millorarà l’accessibilitat a 900 nuclis de població aïllats, 4.400 masies disseminades i 3.200 explotacions agràries i ramaderes.
Les bases del programa
El programa de millora i manteniment de camins municipals té un pressupost d’11,2 MEUR per al mandat 2016-2019, a raó de 2,8 MEUR per any i amb un import màxim per municipi de 50.000 euros.
Durant l’any 2016, els ajuntaments van demanar l’ajut per arranjar algun dels seus camins d’acord amb uns criteris establerts com, per exemple, la urgència , ja sigui per reducció de riscos imminents, estabilització de talussos o restitució de la vialitat.
Entre els criteris que s’han tingut en compte a l’hora de donar aquests ajuts hi ha la connectivitat a nuclis disseminats, especialment en el cas d’accés a nuclis disseminats en l’entorn rural, la ràtio d’importància social a partir dels quilòmetres de camins per 1.000 habitants, l’aportació econòmica municipal i la importància territorial dels camins en l’àmbit territorial municipal a partir de la ràtio de quilòmetres de camins per l’extensió quilòmetres quadrats del terme municipal.
Font: Diputació de Barcelona