La trobada ha girat entorn dels residus i la necessitat d’aprofundir en pràctiques sostenibles de reciclatge

L’Espai Maragall ha acollit el IV Fòrum de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat (XESC) del Baix Llobregat. A la trobada hi han assistit més de 200 professors i alumnes d’Educació Primària de 29 centres educatius de la nostra comarca, amb l’escola Salvador Lluch i el col·legi Sagrat Cor com a representants gavanencs.

El fòrum ha girat entorn dels residus i la necessitat d’aprofundir en pràctiques sostenibles de reciclatge amb un lema ja prou descriptiu: “Residus? Reflexiona-hi, reaprofita’ls, responsabilitza-te’n!”. Mitjançant espais d’intercanvi d’experiències, els participants han pogut conèixer projectes i accions dutes a terme per altres centres educatius a través d’infografies. L’alumnat ha realitzat durant la sessió un taller per conèixer el cicle dels residus i recursos, què se separa a casa i com es pot prevenir la generació de residus. També han reflexionat conjuntament sobre pràctiques per reutilitzar i reciclar. El professorat, de la seva banda, ha gaudit d’un tast d’experiències sobre residus per dotar d’eines i idees als centres educatius per poder dur a terme els seus projectes. Com a cloenda, s’ha celebrat un mercat d’intercanvi.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha remarcat la importància de treballar projectes com els que es posen en marxa a través dels centres adherits a la XESC. Iniciatives totes elles que “treballen la consciència de respecte mediambiental, de sostenibilitat, la consciència ecològica”. L’alcaldessa destaca que “aquesta és l’aposta de ciutat que volem, un model equilibrat i sostenible que pensa en el futur però respectant el seu medi ambient”. Sánchez no dubta que “si volem treballar aquest model sostenible i ecològic cal potenciar les accions locals, canviar les nostres rutines i els nostres hàbits per aconseguir aquests objectius”.

Els fòrums territorials de la XESC (que integren la xarxa d’escoles verdes i xarxes locals, entre elles les de Gavà) tenen com a missió afavorir l’intercanvi d’experiències entre professorat i alumnat dels centres educatius adherits. “Esdevenen així una oportunitat única per compartir experiències, intercanviar opinions i inquietuds i potenciar la realització de projectes compartits”, en paraules del Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Ferran Miralles. Aquestes trobades tenen una periodicitat anual i cadascuna d’elles està destinada a un nivell educatiu diferent i a una temàtica concreta.

Tant Sánchez com Miralles han adreçat unes paraules als assistents a aquest fòrum en la presentació inicial de l’acte. També ha parlat Ana Antón, que és Cap de la secció de Serveis Educatius i Formació permanent dels Serveis Territorials al Baix Llobregat. Antón ha parlat del canvi en el model educatiu que tendeix a formar persones competents: “per aconseguir aquest canvi cal que els continguts vagin acompanyats d’uns valors com la sostenibilitat i el reciclatge, valors que volem que els nostres alumnes tinguin com a futurs ciutadans i puguin desenvolupar-los en la societat que ells mateixos crearan i que millorin la que els hi deixem”.

A la ciutat de Gavà hi ha actualment 7 escoles que tenen el distintiu d’Escoles Sostenibles, una acreditació que van rebre l’any passat quan es van integrar a la XESC. A través d’aquesta Xarxa, diferents ajuntaments i la Generalitat impulsen programes adreçats als centres educatius alhora que promouen la participació i la implicació de tota la comunitat educativa.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here