La botifarra d’ou, la truita i la coca de llardons són els protagonistes gastronòmics d’aquesta jornada
“Dijous Llarder, botifarra menjaré!”. Els xarcuters porten dies preparant els quilos de botifarra d’ou, que només es fa pels volts de Carnaval, i que és preuada pel seu component tradicional i festiu però també pel seu gust suau i llaminer.
Dijous Gras és conegut també com a Llarder o Jarder, i marca l’inici de la celebració del Carnaval. La truita, la botifarra d’ou i la coca de llardons són les menges tradicionals d’aquest dia, totes calòriques i proteíniques. Altres viandes suculentes són també benvingudes. El motiu cal buscar-lo als temps on la Quaresma prèvia a Setmana Santa l’abstinència era obligada per a tothom, excloent la carn, els plaers i els excessos del dia a dia dels catalans.
La botifarra d’ou s’elabora afegint ous a la cansalada, que normalment és de panxeta i papada. Es condimenta amb pebre blanca, canyella molta i sal. Primer es pica la carn, que es remou mecànicament juntament amb les espècies. A continuació la mescla s’emboteix en budells, es talla i es lliga. Les botifarres es couen a la caldera durant uns 30 minuts a una temperatura de 90 graus. Aquesta botifarra té molt d’èxit, ja que és de gust suau i una mica dolça, de textura gustosa.
L’embotit es menja també dins de la truita que no falta en aquest dia. És habitual que les famílies es reuneixin al voltant de la taula i que a les escoles els nens portin truita a classe o per fer una excursió. Hom fa truites de tota mena, des de la clàssica de patates fins a altres com de botifarra negra amb mongetes, carxofes, etc. Les postres estan protagonitzades per la coca de llardons, que es ven també la resta de l’any (a la festivitat de Sant Joan, per exemple, és força venuda).
Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)