Les principals Passions de Catalunya veuen assegurada la seva continuïtat però reclamen més suport econòmic de les administracions per continuar fent millores que atreguin nou públic, sobretot joves que valorin aquestes obres no tant pel seu caire religiós sinó perquè són una tradició arrelada des de fa segles al país. Al Baix Llobregat comptem amb les tradicionals passions d’Olesa de Montserrat i Esparreguera, així com la de Molins de Rei 

Així ho ha assegurat el president de la Federació de Passions de Catalunya, Josep Cuscó, durant la presentació de la nova temporada que s’ha fet aquest dissabte al matí a Cervera. S’ha triat com a escenari el Gran Teatre de la Passió de la capital de la Segarra, coincidint que aquest any celebra el seu 50è aniversari. 

Les funcions regulars començaran demà diumenge a Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) però aquest dissabte ja s’estrena la temporada amb la versió medieval del Misteri de la Passió de Cervera, la més antiga del país, que es podrà veure a partir de dos quarts de sis de la tarda a la col·legiata de Santa Maria. La Federació agrupa nou de les passions que es representen arreu del país. 

Cuscó ha afirmat que “la il·lusió i les ganes de tirar endavant hi són” però assegura que han de fer molts esforços per superar les dificultats econòmiques derivades de la caiguda de les subvencions i de l’increment de l’IVA cultural, “que ens ha fet molt mal”. Per això també ha volgut fer una crida perquè públic assisteixi a unes representacions que “contribueixen a enfortir el teixit cultural i associatiu del nostre país, mantenint viu un llegat de 500 anys d’història”.

A l’acte s’han presentat els canvis escènics que estrenaran set de les nou passions agrupades a la Federació aquesta temporada. L’amfitriona i l’única de les comarques de Lleida és la de Cervera. A les comarques barcelonines hi ha les representacions d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat), Esparreguera (Baix Llobregat) i Llinars de Vallès (Vallès Oriental), i a les terres de l’Ebre a La Cava (Baix Ebre), Ulldecona (Montsià) i Vilalba dels Arcs (Terra Alta). Les que no hi han pogut assistir són les de Molins de Rei (Baix Llobregat) i Vilassar de Mar (Maresme).

Aquest dissabte també s’ha organitzat una xerrada sobre l’inici i la evolució de les passions a Catalunya a càrrec de la historiadora Teresa Salat i una visita guiada al Gran Teatre de la Passió de Cervera a càrrec de l’intèrpret patrimonial Armand Forcat, que també ha relatat les vivències de la ciutat al voltant d’aquesta tradició.

Representació excepcional de la versió més antiga de la Passió a la col·legiata de Santa Maria

La temporada regular de representacions començarà aquest diumenge -coincidint amb el primer diumenge de Quaresma-, a Olesa i acabarà el 7 de maig a Esparraguera. Però aquest dissabte a la tarda la col·legiata de Santa Maria de la capital de la Segarra ja acollirà una posada en escena única, la segons edició del Misteri de la Passió de Cervera, la versió medieval basada en un text del 1534 i que és la més antiga de Catalunya. 

Un centenar d’actors, músics i tècnics escenificaran la passió tal i com es feia al segle XVI i al mateix lloc que fa 500 anys. Per aquest motiu, s’ha intentat reproduir l’entorn de la representació de la manera més fidedigna a l’època, tant pel que fa al text com a l’escenografia, el vestuari i la música, de manera que no hi ha cap tipus de megafonia ni d’il·luminació artificial sinó que tot es pot veure a través de la llum del dia i d’espelmes o torxes.

El text original del Misteri de la Passió és un dels textos dramàtics catalans més antics, datat l’any 1534 sota la firma de dos preveres cerverins, Pere Ponç i Baltasar Sança. El manuscrit va ser recuperat per l’historiador Agustí Duran i Sanpere i la seva filla Eulàlia Duran. Per a la recreació històrica de la Passió Medieval, el text va ser adaptat per Montserrat Pont, sempre mantenint el català antic i la mètrica original. 

Alba Cuñé i Pep Oriol s’han encarregat de la reconstrucció de l’obra i Xesco Grau de la música.L’aforament és per a 500 espectadors i l’obra dura dues hores i mitja.Les funcions tradicionals al Gran Teatre de la Passió de Cervera començaran el 19 de març i s’allargaran fins el 22 d’abril.

Font: ACN 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here