El 3 de febrer de 2007 obria les portes un equipament de referència per protegir i donar a conèixer un jaciment prehistòric amb unes característiques arqueològiques úniques a Europa
El 19 de març es duran a terme un cercavila, tallers, una exposició commemorativa i jornades de portes obertes per celebrar el 10è aniversari del Parc Arqueològic Mines de Gavà. 

A les 11 del matí s’iniciarà al Museu la “Cercavila de la Venus”, a càrrec de l’Esplai el Mamut. Una reproducció de la deessa acompanyada de música i ball anirà fins al Parc Arqueològic passant pel parc Municipal, la Rambla i la plaça de Catalunya. En arribar, Mar Jiménez i l’Associació L’Atelier rebran la Venus amb una càpsula de dansa inspirada en la prehistòria, que es repetirà al llarg del matí. 

D’altra banda, de 10 a 14.30 hores, hi haurà jornada de portes obertes i, entre les 12.30 i les 14.30, tallers de tecnologia prehistòrica a càrrec d’Arqueolític. Els participants utilitzaran eines i utillatge com els d’abans.

Dies després, dijous 23 de març a les 19 h, al Parc Arqueològic es farà la presentació del catàleg “La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistòrica”, editat amb el suport del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Arqueoxarxa.

10 anys d’història

El 3 de febrer de 2007 obria les portes el Parc Arqueològic Mines de Gavà, un equipament de referència per protegir i donar a conèixer un jaciment prehistòric amb unes característiques arqueològiques úniques a Europa. El Parc Arqueològic culminava un projecte impulsat de forma continuada per l’Ajuntament des dels anys setanta arran de la descoberta, el 1975 durant la construcció del barri de Can Tintorer, d’aquest jaciment de fa 6.000 anys.

Una dècada després s’han assolit les fites de donar continuïtat a la recerca del jaciment garantint-ne la pervivència i compartint el patrimoni amb tota la ciutadania.
El Parc ofereix una sèrie de serveis i d’activitats variades accessibles a tothom. El més destacat d’aquests serveis és una fidel reproducció de l’interior de les mines que permet fer un recorregut lliure per una mina perfectament adaptada per a tots els públics. En col·laboració amb la Diputació de Barcelona també hi ha disponible “La mirada tàctil”, un mòdul interactiu adaptat per a persones amb dificultats visuals. A més, s’hi ofereixen visites específiques per a persones amb dificultats sensorials, així com vídeos amb llenguatge de signes a la xarxa.

En total, al llarg d’aquests 10 anys han visitat el Parc Arqueològic 282.437 persones. D’elles, 181.765 són infants i joves procedents de més de 300 escoles i instituts que arriben a l’equipament en visita educativa, complementària al treball a l’aula.

Recerca arqueològica

Però a més de la difusió d’aquest singular patrimoni, en aquest període les mines de Gavà han continuat sent un referent en la recerca arqueològica interdisciplinar.

Les tasques d’investigació i recerca de la serra de les Farreres ha permès conèixer millor aspectes de la societat neolítica de l’època, com les seves pràctiques funeràries, o les relacions comercials establertes amb altres comunitats neolítiques. Però a més, s’han catalogat els punts miners del jaciment, s’hi han fet noves excavacions, s’han estudiat les restes arqueològiques trobades i caracteritzat la variscita originària de Gavà i s’hi han destinat esforços per conservar i protegir les 200 hectàrees del jaciment declarades Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).

Han estat 10 anys de col·laboració amb institucions, empreses i organitzacions, tant en l’àmbit del patrimoni, la promoció, l’educació o la investigació, i 10 anys en què ha estat mereixedor de diferents premis i reconeixements. Entre aquests, el Diploma Turístic de Catalunya, el Premi Nacional de Cultura, gràcies al treball arquitectònic del seu creador Dani Freixes; el Premi Josep M. Jujol i Gibert a la Preservació del Patrimoni Cultural i fins i tot va rebre una nominació als Premis Europeus Museum of Year Award (EMYA) l’any 2008.

Durant aquests 10 anys el Parc Arqueològic s’han convertit en un dels símbols d’identificació de Gavà, el principal agent de turisme de la ciutat i un dels més destacats pols d’atracció de visitants del Baix.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here