Rubalcaba no va dimitir aquella nit. Ni tampoc la següent, ni la següent. Era un 21 de novembre del 2011 i el PSOE havia perdut el dia anterior 59 diputats respecte les eleccions del 2008 amb Zapatero. També havia deixat escapar 4 .280.000 electors a tot l’Estat. El Baix Llobregat havia donat 214.127 vots l’any 2008 que es convertien en 127.326 votants el 2011.
La sangria electoral al Baix Llobregat no passaria desapercebuda als dirigents socialistes. “Va haver un moment en què la gent se sentia trista amb el partit. Hi havia treballadors a qui havien acomiadat faltant pocs anys per la jubilació i ja no podien trobar una altra feina. Els joves tampoc en trobaven. Era una situació molt complicada” explica Carles Ruiz, actual alcalde de Viladecans. “Nosaltres érem percebuts més com part del problema que no de la solució”.
1. Evolució del vot directe del PSOE a les Generals al Baix Llobregat (2008-2016)
Les eleccions europees al Maig de 2014 van suposar l’estocada definitiva a Rubalcaba. Percentualment, els socialistes havien perdut una xifra similar a la de les generals. Però llavors sí, Rubalcaba va haver de dimitir. No tant pels resultats en sí, que van ser històricament dolents, sinó segurament per l’aparició de Podemos. I es que, per primer cop, els socialistes tenien un competidor electoral a la seva esquerra.
Pedro Sánchez va guanyar les següents primàries amb un 49% dels vots, en contraposició a Madina (36%) i José Antonio Tapias (líder d’un sector minoritari del partit que, tot i així, va aconseguir el 15% dels sufragis).
Sánchez va tenir gairebé un any i mig per preparar les eleccions generals de desembre del 2015. Allà, el PSOE va perdre 1.400.000 vots més. Al Baix Llobregat, va passar de 127.327 votants a 87.780. S’iniciaria llavors un període turbulent però molt conegut. Les negociacions fallides per oferir un govern de canvi, així com la incapacitat de Rajoy per sumar una majoria suficient, van conduir Espanya a unes terceres eleccions.
En només 6 mesos, dos cicles electorals. Al juny de 2016, el PSOE culminaria les terceres eleccions generals consecutives perdent vot directe (i diputats). A tot l’Estat, els socialistes perdrien 100.000 vots més en mig any. Al Baix Llobregat, en serien 5.000.
Mesos després, el PSOE es dividiria en dos. Per una banda, els partidaris de fer president a Rajoy i, per l’altra, els del “no és no”. Finalment, els partidaris d’investir Rajoy van imposar-se i Sánchez va dimitir. El PSOE s’abstindria i Rajoy fou escollit president.
El fet més demolidor es va produir quan, poc abans de la investidura de Rajoy, 17 membres de l’executiva del PSOE van dimitir i van forçar la dimissió de Pedro Sánchez qui, per la seva banda, va anunciar presentar-se a les properes primàries que se celebraran el 21 de Maig.
Des del Baix, hem volgut saber què en pensen els líders destacats del socialisme al Baix Llobregat. Hi ha 3 candidats a la secretaria general del PSOE: Susana Díaz, Pedro Sánchez i Patxi López. De la ma de Carles Ruiz (alcalde de Viladecans), Enric Llorca (alcalde de Sant Andreu de la Barca) i Oscar Suñé (tinent alcalde de Vallirana) analitzem els 3 candidats.
Susana Díaz
El seu màxim defensor, Enric Llorca, la veu com la millor candidata possible “Els seus plantejaments lliguen amb la història i trajectòria del partit. Per altra banda, introdueix elements de futur com la recuperació del partit socialista com a element bàsic per fer polítiques d’esquerres.” Preguntat per si Susana és ben vista a Catalunya, Llorca respon “és molt important que els catalans la puguin veure directament i veure què pensa. És una persona molt propera, amb un profund respecte per tothom i pel partit. La imatge de la seva personalitat moltes vegades canvia quan se la coneix directament”
Carles Ruiz, partidari de Pedro Sánchez, considera que “el PSOE necessita algú amb una mirada molt més àmplia respecte la plurinacionalitat de l’Estat i amb major sensibilitat cap a la qüestió Catalana”
Tampoc acaba de convèncer a Oscar Suñé, tinent alcalde de Vallirana, qui veu a Susana “més una candidata a unes eleccions que no una secretària general forta capaç de reestructurar el partit”.
Pedro Sánchez
Carles Ruiz “Pedro Sánchez ha entès que la societat ha canviat molt. Ja no som al segle XX. El valor salarial dels treballadors s’ha reduït molt i el treball és un valor central que s’ha de reivindicar. Qui millor encaixa amb aquesta lògica és Pedro Sánchez”.
Després que el passat dissabte aplegués 2.600 persones a Sant Andreu (Barcelona), Enric Llorca continua pensant que Susana Díaz és millor candidata. “És clau que la gent la conegui”
En canvi, Oscar Suñé és conscient que Sánchez parteix com a favorit.“Va aplegar moltes persones en els seus actes a Catalunya. De tota manera, no se sap quants eren simpatitzants i quants militants. Per guanyar les primàries, a qui s’ha de convèncer és als militants”
Patxi López
Preguntat per si a l’ex Lendakari li havia pogut afectar la polarització entre Susana Díaz i Pedro Sánchez, Oscar Suñé ho té clar: “és veritat que ells han tingut més presència mediàtica, però en Patxi té una gran experiència política que els militants sabran valorar. A més, ell a nivell personal no s’hi juga res, es presenta amb l’únic objectiu de recomposar el partit.
“En Patxi té idees comunes amb Pedro Sánchez. Però el seu projecte no és tan convincent” defensa Carles Ruiz.
El Baix Llobregat, epicentre d’aquestes primàries
“La davallada electoral dels socialistes al Baix Llobregat s’explica per molts factors. L’aparició de nous partits i una tendència a la baixa a tot l’Estat han afectat també aquí. Per això és clau que algú com Patxi López recomposi el partit” explica el tinent alcalde de Vallirana, Oscar Suñé.
Carles Ruiz, Alcalde de Viladecans, valora positivament l’aportació de Sánchez al socialisme llobregatí “durant la crisi, molta gent estava una mica desil·lusionada amb nosaltres. Ara veig que el Pedro ha sabut connectar amb aquesta gent, els ha fet recuperar la il·lusió. Això és molt important”
Enric Llorca, actual alcalde de Sant Andreu de la Barca, veu que Susana Díaz pot retrobar-se amb la classe mitjana i treballadora del Baix Llobregat. “La Susana té clar que cal prioritzar els interessos de la gent per sobre dels del Capital. Ara bé, sense caure en el populisme i la demagògia”
Aquestes primàries poden marcar un abans i un després en el socialisme. Pedro Sánchez i Patxi López ja han visitat el Baix Llobregat. L’ex Lendakari es va reunir amb militants llobregatins a Cornellà de Llobregat, mentre que Pedro Sánchez també va visitar Sant Boi. S’espera que Susana Díaz visiti la comarca properament, tot i que la seva presència no està encara confirmada al 100%.
Per Guillem Amatller, periodista