Els ajuntaments baixllobregatins de Sant Feliu, Pallejà i Sant Joan Despí, juntament amb deu de les principals ciutats de l’Estat i altres ajuntaments, han presentat al·legacions al projecte de Reial Decret del Govern central pel qual es regula el consumidor vulnerable, el bo social i les condicions de tall de suministre
Els consistoris d’arreu de l’estat coincideixen en considerar que el contingut del Reial Decret (RD) prioritza els interessos de les empreses de l’oligopoli per sobre del de les famílies vulnerables.
Han presentat al·legacions conjuntes a aquest projecte de RD els ajuntaments de Barcelona, Cadis, Santiago de Compostel·la, A Coruña, Madrid, València, Còrdoba, Pamplona, Saragossa, Alacant, Palma de Mallorca, Puerto Real, Montcada i Reixach, Pallejà, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Santa Perpètua de la Mogoda i Rivas Vaciamadrid.
En les al·legacions presentades aquesta setmana al Ministeri d’Energia, Indústria i Agenda digital, els ajuntaments signants consideren que s’hauria de bonificar el 50% i el 100% d’un “consum energètic bàsic, que permeti a les famílies gaudir d’una vida digna”, així com incloure la potència contractada fins a un límit.
Els ajuntaments veuen igualment en el projecte de reforma del Govern del PP un atac al principi de precaució que hauria de prevaldre davant del tall de suministre, en entendre que aquesta és la manera més eficaç d’evitar accidents domèstics i eventuals tragèdies. I entenen que, per a aquelles comunitats en les que s’havia regulat en aquesta direcció, com a Catalunya i Aragó, aquest projecte de llei suposa un clar retrocés.
La reforma del bo social estatal estableix a més dos criteris no vinculats amb la situació econòmica familiar, per tal que una família sigui considerada en risc d’exclusió: ser atès pels serveis socials i que l’administració autonòmica o local financi almenys el 50% de les factures impagades i futures.
Les al·legacions critiquen també que el bo social se centri en el concepte d’unitat familiar, per la qual cosa podria deixar fora totes aquelles llars on només hi viu una persona. Per aquesta raó, sol·liciten també que dins de la figura de consumidor vulnerable s’inclogui explícitament el concepte de persona física que resideixi sola en la seva vivenda habitual.