Fins l’11 de juny se celebren els Ludi Rubricati , una de les cites marcades al calendari cultural de Sant Boi, per recordar el passat romà de la ciutat. L’edició d’aquest any està dedicada a “Funus”, la mort en el món romà. L’objectiu és aprendre i passar-ho bé
La festa romana és cada any una bona manera de redescobrir el passat romà de Sant Boi i reviure la vida quotidiana de l’època amb activitats al Museu adreçades a tota la família. Espais emblemàtics com les Termes Romanes, els jardins de Can Barraquer i la masia de Can Torrents seran els escenaris de l’esdeveniment.
Enguany la festa està dedicada a la mort a la Roma clàssica. Aleshores la quotidianitat, la mort i la vida tenien la mateixa importància. Les persones desaparegudes perduraven en el record dels vius i els ritus funeraris i el culte a la mort contribuïen a no perdre la memòria dels avantpassats. Amb aquestes premises els Ludi Rubricati recordaran els rituals i costums que envoltaven en aquells època el moment de la mort amb tallers i recreacions històriques on no faltaran detalls i curiositats.
Teatre clàssic i activitats familiars
Ja es pot visitar, a les Termes Romanes, l’exposició “Hit-situs-est (aquí descansa)” , sobre les creences i rituals funeraris de l’antiga Roma. La mostra es podrà veure durant tot l’any.
La tarda del dissabte dia 10 i el matí del diumenge dia 11 hi haurà múltiples activitats i tallers per poder conèixer quins eren els rituals més importants dels funerals i com es tractaven algunes malalties a la Roma clàssica. Enguany es farà per primera vegada un laboratori d’arqueologia i també es podrà saber com es tractaven les dolències dels ossos i quines joguines es dipositaven a les tombes infantils, entre moltes altres curiositats.
Les Termes, bé d’interès nacional
La ciutat té les termes romanes privades millor conservades de Catalunya. El jaciment va ser declarat l’any passat bé d’interès cultural per la Generalitat. Les termes romanes de Sant Boi són un referent per a l’estudi del territori de la Barcino romana i també són rellevants per a l’anàlisi del món romà, tant a Catalunya com a la resta de l’Estat.
Font: Ajuntament de Sant Boi