Aquest mes de maig passat es van veure al delta del Llobregat tres espècies d’ocells que, fins ara, no havien estat avistades i registrades pels ornitòlegs de la zona. A més, la gavina corsa ha tornat a niar amb èxit al Port de Barcelona (zona Prat)
Es tracta d’un fet molt rellevant que eleva a 350 el nombre d’espècies diferents a la llista oficial dels ocells d’aquest territori. Aquesta llista l’elaboren i mantenen els tècnics del Consorci del Delta del Llobregat.
Una de les tres espècies vistes al delta per primera vegada és la siseta cendrosa (Xenus cinereus), vista a la maresma de Cal Nani. Gràcies a la seva anella s’ha pogut saber que va nèixer l’any 2005 a Finlàndia i que s’ha observat en moltes ocasions a Suècia durant els passos migratoris.
Les altres dues espècies han estat un pardal de passa (Passer hispaniolensis), un ocell mediterrani avistat a la pineda de Gavà, i un falciot culblanc comú (Apus affinis), vist sobre l’entrada de Cal Tet i que és habitual que criï sobre penya-segats i edificis de l’Àfrica nord-occidental i subsahariana, Madagascar i Orient Pròxim.
La gavina corsa ha tornat a niar amb èxit al Port de Barcelona
Segons indica el Departament de Territori i Sostenibilitat s’han comptabilitzat 537 parelles nidificant-hi, 247 polls de les quals han estat anellats per personal de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM), investigadors del CSIC i de la UB, i tècnics del Consorci del Delta del Llobregat, acompanyats per l’equip de rescat del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers. La colònia que s’ha anellat està instal·lada actualment al dic de Ponent sud del port barceloní.
La colònia del Port de Barcelona i la que també hi ha al Port de Tarragona, que la XRFM anellarà el proper dimecres, 14 de juny, són les dues úniques de la península que han presentat un creixement poblacional el 2017.
De fet, es considera que la del port barceloní és una de les deu colònies més importants del món, quatre de les quals es troben a Catalunya. El personal de la Xarxa de Rescat ha pogut comprovar la bona condició física dels polls que s’alimenten de descarts pesquers i peix blau a la plataforma continental del Delta del Llobregat.
Espècies molt sensibles com la gavina corsa han descobert que determinats espais dintre de recintes portuaris són lliures de depredadors terrestres com ara guineus, gossos, porcs senglars o visons americans.
A més, l’accés humà és restringit i hi ha una tranquil·litat important prop de la seva principal font d’aliment, tant el peix que hi ha a mar com el procedent dels descarts de la pesca. D’aquesta manera, la conservació d’aquestes espècies amenaçades marines ja no només implica la preservació dels espais naturals protegits sinó una capacitat d’adaptació a nous hàbitats.
Font: Ajuntament del Prat i ACN