“Per Sant Joan, a Olesa la fan”. Això diu la dita popular, i per tant, Olesa de Montserrat ja ho té tot preparat per iniciar, aquest divendres, 23 de juny, quatre dies intensos de Festa Major, que finalitzaran el dilluns 26 de juny, festa local, amb tastets i enlairament de fanalets

Enguany, l’inici de la Festa Major torna a tenir la particularitat que coincideix amb la revetlla de Sant Joan i per tant també amb l’acte d’arribada de la Flama del Canigó que cada any organitza la CAL (Coordinadora d’associacions per la Llengua) d’Olesa. Per aquesta raó s’ha preparat un inici que conjugarà el tret de sortida de la Festa Major amb l’arribada de la Flama.

Abans de l’arribada de la flama, però, es farà a dos quarts de 8 del vespre, el tradicional pregó d’inici de Festa Major, que enguany anirà a càrrec d’Olesa Sardanista. I és que l’entitat olesana celebra enguany el seu 60è aniversari i col·labora també activament en algunes dels actes preparats per a la festa grossa local. Precisament, finalitzat el pregó, i a partir de les 8 del vespre, hi haurà ballada de sardanes i de gegants i nans a la plaça de Fèlix Figueras i Agaray en espera de l’arribada de la Flama del Canigó. La Flama arribarà a Olesa aquest divendres 23 de juny a les 9 del vespre, i aquells corredors i corredores que ho desitgin, la podran portar fins a la plaça Fèlix Figueras. Des del balcó de l’Ajuntament es farà la lectura del manifest per procedir, després, a l’encesa de la foguera de Sant Joan al pati de la Casa de Cultura.

Com és habitual, els concerts i balls són un dels plats forts de la Festa Major, i des de fa anys s’han convertit en l’excusa perfecta per gaudir de la fresca i de l’olor característica de les nits d’estiu. I aquest any no podia ser una excepció. S’han preparat diferents espais per als concerts i balls: la plaça Catalunya, el Parc Municipal i la plaça de l’Oli. Divendres, el ball de revetlla de Sant Joan anirà a càrrec de l’orquestra Costa Brava, a la plaça Catalunya. I al Parc hi haurà revetlla jove amb DJ Caribbean Dandy i, com a plats fort, Dr. Prats i Sra. Tomasa. 

Mentre, el Parc Municipal també acollirà una nova edició de la Barraques, organitzades per diferents entitats. Dissabte estaran obertes de les 9 del vespre a les 12 de la nit; i dissabte, de les 8 del vespre a les 6 del matí. També diumenge hi haurà barraques, de 8 a 10 del matí, amb esmorzar i matines, i de les 5 de la tarda a dos quarts de 2 de la matinada. Amb aquesta edició, el col·lectiu Les Barraques celebra els 5 anys d’activitats alternatives a la Festa Major institucional. La novetat més destacada és la instal·lació d’una barraca gran i cinc de petites gestionades pel CAU, la CAL, el Club de Rol, l’Associació Nacional Joves Independentistes i Custos Ignis. Aquestes entitats oferiran servei de bar i concerts amb grups locals durant tres dies al Parc Municipal.

I més enllà de barraques, dissabte, 24 de juny, el grup Los 80 Principales farà una mirada nostàlgica al passat a la plaça Catalunya, mentre que la Plaça de l’Oli vibrarà amb la Festa DJ a càrrec de Rafa Martínez. I diumenge, la música es barrejarà amb la llum en la gran Festa de la Llum organitzada per l’ajuntament, i que tindrà lloc, a partir de les 11 de la nit, a la plaça de Catalunya. El regidor de Festes, Jordi López, ha destacat precisament que per aquest 2017, la gran novetat del programa de Festa major és la Festa de la Llum. Una festa apta per a tots els públics que consisteix en portar roba o elements fluorescents.  

La música, però, no només serà la protagonista a les nits. Diumenge a partir de dos quarts de 7 de la tarda, l’Associació d’Amics de l’Orgue i de les Arts ha organitzat un concert d’orgue i sextet de metalls sota el títol “Cinema i Aire per un tub”. Anirà a càrrec de Lorien Santana i el grup Aire per un tub i es farà a la parròquia de Santa maria. I a les 7 de la tarda, a la Passió, concert de Festa major amb els Barcelona Gospel Messengers, que faran un homenatge a George Harrison amb el seu espectacle “Be here now”. El preu de l’entrada és de 12 euros en taquilla, 10 si es compra anticipadament a través de Ticketea o a la secretaria de la Passió

Més enllà dels concerts i balls, la Festa Major d’Olesa inclou un munt d’activitats. Com és habitual, seran dies en els quals els carrers d’Olesa s’amararan del més pur color de cultura i de tradició catalanes. Especialment es viurà aquesta tradició popular el dissabte, 24 de juny, amb Gegants, ball d’Esbart i Sardaxou.

La Trobada de Gegants enguany arriba a la trenta-vuitena edició. Enguany seran un total de vuit colles de gegants vinguts de diferents poblacions de la geografia catalana les que participaran a la trobada gegantera que l’Associació de Gegants, Grallers i Nans d’Olesa organitza per Festa Major. El president de l’entitat, Miquel Sastre, ha explicat que a les 6 de la tarda començaran amb un concurs de ball de gegants i a partir de dos quarts de set es farà la plantada de gegants a la plaça de Fèlix Figueras. Hi seran les colles de gegants d’Abrera, El Prat, Monistrol, Sabadell, Tàrrega, Vilallobent, Sant Feliu de Llobregat i els Grallers de Castellolí. A partir de dos quarts de vuit de la tarda, començarà la cercavila de gegants i capgrossos.

I a partir de dos quarts de 7 de la tarda, l’Esbart Olesà com ja és habitual per Festa major oferirà un nou espectacle al teatre de la Passió, enguany amb el títol “Oli d’Olesa”. En aquesta ocasió, l’Esbart Olesà comptarà amb la col·laboració de l’Esbart Arrels de Lleida. Ja a les 10 de la nit, Sardaxou de Festa major amb la Cobla Contemporània a la plaça de la Sardana, i organitzada per Olesa Sardanista.

I diumenge, tradicional Jornada Castellera a partir de les 12 del migdia i a la plaça de Fèlix Figueras i Aragay amb els Castellers d’Esparreguera acompanyats per les colles de Súria i del Prat. I a la nit, a partir de les 10, sardanes de Festa major amb la Cobla Vila d’Olesa a la plaça de la Sardana. Organitza Olesa Sardanista.

No totes les activitats de la Festa Major estan adreçades a joves i a adults. Els nens i nenes són un dels protagonistes clau de la festa i per això s’organitzen, a les tardes, activitats perquè visquin també l’esperit olesà de la Festa Major. Ho faran amb espectacles com “Gira i gira” amb la Bellpuig Cobla i el grup Polcasol 3, organitzat per Olesa Sardanista, diumenge a dos quarts de 8 del vespre a la plaça de la Sardana; o “The incredible box”, un xou de teatre circ a càrrec de la companyia la Tal, organitzat en aquest cas per La Xarxa, dilluns a dos quarts de 8 del vespre a la plaça Catalunya. I per als joves d’entre 12 i 30 anys, el diumenge a la tarda, i al Parc Municipal, es tornarà a fer l’original torneig de Bumpers Balls.

El mateix dia, la plaça de Fèlix Figueras serà escenari al llarg de tot el dia de la Fira de la Cervesa, que inclourà taller de swing i música amb The Lindy Hoppers Bandamb a partir de tres quarts de 9 del vespre.

El Club Atletisme Olesa i la Regidoria d’Esports de l’Ajuntament d’Olesa han organitzat dins la Festa major 2016 la 11a Cursa del Foc, que tindrà lloc el diumenge 25 de Juny sobre un recorregut de 10 quilòmetres i un altre de 5 quilòmetres, i amb sortida i arribada a la Plaça de l’Oli (la de 10 km a dos quarts de 9 del matí i la de 5 km a les 10 del matí). Com és habitual, a la cita s’hi inclou la 11a Cursa del Fogonet (de 600 metres) per als nens i nenes, i també enguany novament la 2ª Milla del Foc.

Per acomiadar-nos d’aquests quatre dies d’alegria i disbauxa, el dilluns a la nit torna el que ja s’ha convertit en un costum a Olesa: un sopar a la fresca a base dels tastets dels millors restaurants del poble. I després de sopar, quan el sol es pongui, el cel d’Olesa es convertirà de nou en un mar de guspires d’esperança i de desitjos: l’enlairament de fanalets. Per al regidor de Festes, Jordi López, a diferència del castell de focs en què la ciutadania té el rol d’espectador, amb els fanalets es produeix “un acte col·lectiu” en el qual molta gent hi participa. El 26 de juny a la nit s’enlairaran un total de 750 fanalets per acomiadar la Festa Major 2017.

L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, ha remarcat que la Festa Major “és un dels moments més intensos i esperats de l’any”, ja que “ens convida al retrobament, a la gatzara, a la participació i a gaudir del poble”.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here