Com a novetat, la 12ª edició del certamen inclou una programació de dia amb tallers sobre musicoteràpia
Les Coves de Salnitre de Montserrat a Collbató tornaran a ser el cap de setmana del 22 i 23 de juliol l’escenari i l’aparador dels nous sons i les músiques del món. Els plats forts d’aquesta nova edició, la dotzena, seran el concert de l’instrumentista xilè Nello Chiuminatto, que el dissabte 22 de juliol farà un viatge per tot el món a través de 17 instruments desconeguts, i l’espectacle de dansa sufí del diumenge 23 ‘La dansa de l’infinit’ en el que els dervixos faran amb els seus moviments hipnòtics “una ofrena a la muntanya de Montserrat”, com ha destacat Angelina Esteve, la coordinadora del certamen.
Com a novetat, l’edició d’enguany proposa una sèrie d’activitats de dia agrupades sota el nom d’Inspira sobre la musicoteràpia. L’alcalde de Collbató, Miquel Solà, s’ha mostrat “orgullós” que el municipi sigui un any més “referent” unint dos dels seus actius: la seva tradició en la construcció d’instruments i la muntanya de Montserrat.
El Festival Gong de Collbató va néixer fa 12 anys de la relació que es va establir entre el centenari taller d’orgues Blancafort del municipi amb altres lutiers d’arreu de Catalunya i de l’Estat que buscaven un lloc adequat a nivell acústic per mostrar les seves creacions. Un indret que es va trobar a les Coves de Salnitre de Montserrat, un espai natural amb una gran acústica.
Durant la presentació de la dotzena edició del certamen, l’alcalde de Collbató, Miquel Solà, ha celebrat que aquesta “llavor” que va suposar la relació entre constructors d’instruments hagi consolidat el municipi com a referent amb un festival “singular” que connecta molt amb la natura i l’espiritualitat, “dues de les realitats que el municipi ha heretat de la seva proximitat amb la muntanya de Montserrat”.
El codirector del festival, Albert Blancafort, ha destacat que la edició d’enguany ha buscat fer protagonistes els assistents amb les activitats de dia agrupades a l’Inspira i que tindran com a temàtica principal la musicoteràpia. En total s’organitzaran quatre tallers amb destacat especialistes: cant, cants harmònics, cants de mantres i el so de la càbala.
A més, els tallers es complementaran amb un dinar-taller on es cuinarà un arròs fet amb energia solar i un concert exclusiu a la tarda a l’Ermita de la Salut.Com a plats forts d’aquesta edició, l’interior de les coves del GONG 2017 acollirà el concert del reputat multi-instrumentista d’origen xilè Nello Chiuminatto, que tocarà 17 instruments desconeguts provinents dels cinc continents, i l’hipnòtic espectacle de dansa sufí “La dansa de l’infinit” en que els dervixos ballaran sense parar tot simulant el moviment de l’Univers amb la música del gran intèrpret afganès Ustad Daud Khan Sadozai.
Després dels concerts principals, la terrassa del Gong acollirà dos espectacles “per donar continuïtat a l’energia” amb el concert de dissabte del cantautor Ferran Savall, amb un repertori d’improvisacions jazzístiques i de músiques del món, i del de diumenge a càrrec de Carme Nalini, la millor cantant de mantres del país.La programació del festival es complementarà amb una conferència sobre el poble sirià a càrrec de l’economista i activista Arcadi Oliveres i una segona de Wadud Sabaté, especialista en la dansa sufí dels dervixos.
Tota la programació, horaris i compra d’entrades està disponible al web del certamen www.gong.cat
Font: ACN