L’assemblea dels vigilants dels controls de seguretat de l’aeroport del Prat, de l’empresa Eulen, ha rebutjat aquest diumenge la proposta d’acord plantejada pel Departament de Treball i, per tant, aquesta mitjanit començaran una vaga total i indefinida
150 dels 187 assistents han votat en contra del plus salarial de 200 euros en 12 pagues proposat per la Generalitat. En canvi, una minoria de 36 persones preferia acceptar aquest increment i desconvocar la vaga. També s’ha registrat un vot nul. A part de la proposta econòmica, el vot de l’assemblea també ha servit per rebutjar la resta de millores laborals incloses a la proposta del Govern.
Malgrat a l’inici de l’assemblea el comitè havia assegurat a la premsa que la votació es centraria només en el plus salarial, a la sortida de la reunió el mateix comitè ha rectificat aquesta informació i ha insistit que el vot era en relació a la proposta en conjunt.
Des de poc després de les 11 h, pràcticament la meitat de la plantilla dels treballadors d’Eulen han desfilat pel Centre Cívic Delta del Llobregat del Prat de Llobregat, on l’assemblea s’ha anat desenvolupant per torns. A les 15 h ja havien votat més d’un centenar d’empleats -xifra superior a la darrera assemblea-, mentre que al final de la jornada havien assistit un total de 187 persones -una desena més que dijous-. Tots han votat a través d’una única urna, on han introduït una butlleta amb un ‘sí’ o un ‘no’, en referència a l’acceptació de la proposta de la Generalitat.
Amb els 150 vots que hi ha hagut en contra de l’acord plantejat pel Departament de Treball, el comitè interpreta que “queda demostrat que, davant les amenaces del ministre, la gent sap que té raó lluitant pels drets econòmics i laborals”. Així ho ha assegurat l’assessor del comitè, Juan Carlos Giménez, que ha remarcat que les negociacions amb la direcció d’Eulen poden seguir obertes i ha apuntat que els representants dels treballadors hi volen assistir defensant que el plus salarial sigui de 250 euros en 15 pagues, ja que aquest va ser el resultat guanyador de l’anterior assemblea.
De cara a la vaga indefinida que comença aquest diumenge a la mitjanit, Giménez ha garantit que es compliran els serveis mínims decretats per la delegació del govern espanyol, del 90%. Tot i que els ha definit com a “abusius”, ha assegurat que es seguiran de forma escrupolosa. “Els vigilants sempre han dit que els serveis mínims s’han de complir perquè no volen jugar amb els llocs de treball”, ha afegit.
En paral.lel, l’assessor del comitè ha criticat durament que el govern espanyol hagi reforçat la presència de la Guàrdia Civil i hagi anunciat la posada en marxa de la maquinària per dictar un laude d’arbitratge obligatori. Sobre l’increment dels agents, Juan Carlos Giménez ha lamentat que estan “pressionant” els treballadors, especialment les dones, provocant el seu “esgotament” emocional.
Segons ha relatat, l’actitud dels agents de la Guàrdia Civil ha provocat que alguna treballadora hagi acabat el torn “plorant”.Al mateix temps, Giménez ha advertit que l’estat espanyol s’hauria d’enfrontar a un “problema greu” si els vigilants dels accessos de seguretat d’altres aeroports se sumessin a la protesta iniciada pels treballadors d’Eulen al Prat.
“No crec que tinguessin suficient Guàrdia Civil per estar sobre els vigilants, pressionant-los”, ha apuntat, afegint en to irònic que “no estaria malament” que s’escampés el conflicte. L’advocat qüestiona la legalitat del laudePer la seva part, l’advocat del comitè de vaga, Leopoldo Garcia Quinteiro, també ha estat especialment crític contra les mesures anunciades pel Ministeri de Foment per pal¿liar els efectes de la vaga indefinida, tant pel que fa al reforç de la Guàrdia Civil com pel laude forçós.
Sobre aquesta última qüestió, Garcia Quinteiro ha advertit que l’estat espanyol podria estar “prevaricant” en el moment que activi aquesta via, ja que ha assegurat que no es compleixen els dos requisits que podrien justificar un laude: que la vaga fos sense previ avís o que no es complissin els serveis mínims.Pel que fa al reforç de la Guàrdia Civil, l’advocat ha dit que el govern espanyol justifica la mesura “per evitar desordres provocats per les cues” i ha insistit en què l’acumulació de gent no ha generat cap conflicte entre els passatgers.
Garcia Quinteiro ha assegurat que ha succeït just el contrari: sosté que els afectats s’han solidaritzat amb els treballadors d’Eulen “perquè entenen perfectament que a Barcelona no es pot viure amb un salari de 900 euros al mes”. El plus salarial no és l’únic motiu de discòrdia.
A la sortida de l’assemblea, els treballadors han recordat que el plus de sou que ha generat la polèmica dels darrers dies és “només” un dels nou punts de l’acord proposat per mediació de treball. Es tracta d’un increment que substituiria els 98 euros dels complements de sou Aena 1 i Aena 2 que ara ja cobren els vigilants dels accessos -només els que van ser subrogats respecte l’anterior empresa-, com també el cobren altres treballadors de diferents serveis de l’aeroport. La previsió és que el nou augment fos d’aplicació pel 350 empleats d’Eulen al Prat.
A banda de la qüestió salarial, la proposta plantejada pel Departament de Treball també recull millores estructurals. Per exemple, inclou la incorporació d’una cinquena persona a cada grup de quatre treballadors que ara hi ha a cada filtre de seguretat, així com també un reforç de personal en època estival. Segons ha explicat l’assessor dels treballadors, la plantilla està a favor d’aquestes millores però exigeix més concreció a la Generalitat perquè considera que no queden recollides de forma suficientment clara a la proposta escrita.
Font: ACN