Un any més, i ja en van 81. Des que l’aplec, com a concepte, era quelcom necessàriament religiós fins els nostres dies on, si bé encara roman el simbolisme catòlic, més aviat és una excusa per passar-ho bé i connectar amb la natura envoltat dels veïns. I, per tercer any consecutiu, ara també dels seus gossos
L’aplec de Sant Ramon torna una edició més per a cloure les festivitats estiuenques a Sant Boi. I aquest any es planegen tot d’activitats per aprofitar les hores de sol d’aquest cap de setmana del 2 i 3 de setembre. Destaquen, com els darrers anys, la 39a Cursa de Sant Ramon, la Guau quina pujada, i l’actuació dels Castellers de Viladecans, població amb la que s’arreplega la festa popular amb l’arribada a l’ermita de Sant Ramon.
El dia intens serà el dissabte i és que la cursa d’aquest any repeteix punt de sortida, a l’Estadi d’Atletisme Constantí Miranda, per acabar els 5,5 quilòmetres de recorregut a l’esplanada de Sant Ramon, a 285 metres respecte el nivell del mar. Aquesta competició és ja un clàssic que, per segon any consecutiu, costarà 5 euros per persona, però que inclourà xip, una tassa ecològica i una beguda isotònica per participant. Segons la llista oberta de participants inscrits, la participació està a punt d’arribar al seu màxim de 500 persones.
En la mateixa línia, els gossos continuaran guanyant drets d’oci. Si ja s’ha establert la moda de les perruqueries i les platges per a cans, les curses populars no seran menys. La Guau quina pujada repetirà i vindrà acompanyada d’un taller de Mantrailing, que és l’esport caní d’olfacte, a càrrec de l’experta Lídia Miralles.
I com és costum, el diumenge serà el dia de reflexió. També el de caminata. Més enllà d’aquesta pujada a peu a l’ermita del patró, el pregó i la missa donaran pas a la festivitat al bell mig de la natura: castells i sardanes.
D’una banda, els Castellers de Viladecans, que porten un parell de 2 de 6 descarregats aquest any i que actuaran encara amb l’eufòria de la seva festa major a l’esquena, seran els engrescadors. I d’altra banda, la Cobla Sabadell seguirà un any més arrodonint la festa amb la dansa i la tradició rítmica que vesteix Catalunya i que fa record d’aquells inicis de l’Aplec de Sant Ramon, allà el 1936.
En tot cas, la ressaca de la celebració dels 80 anys de l’edició anterior no ha passat factura i el cap de setmana continuarà sent referència popular un any més. Això sí, cada cop, més mogut.