Quan dues noies miren el cartell de l’Altaveu 2017 (8-10 de setembre), al seu smartphone, Renfe, línia R4, direcció Martorell, una li comenta a l’altra: “Tia, aquest any, conec zero grups, eh”. La fins ara callada contesta “Però hi anirem a algun, no?”. “Clarísssim” clausura la primera
Quan aquestes converses espontànies sacsegen la plana quotidianitat, les definicions cauen pel seu pes. I així, la celebració musical de Sant Boi de Llobregat, l’Altaveu, certifica que vesteix un dels noms més coherents del panorama. En la seva línia innovadora, però, sempre hi ha salts. I el d’aquest any pot comptar amb sòlides aparicions internacionals, com la d’OMNI, Ala.ni o The Flamin’ Groovies.
A més d’aquest tarannà universalista, la 29a edició del festival també presenta grups nacionals que no acostumen a fer gires a grans sales, però que tenen un històric pes musical a l’àmbit estatal. L’exemple més llampant és la mítica banda madrilenya Los enemigos. Que, en boca del Director Artístic del festival, Jordi Turtós, “són artistes amb una carrera impressionant que sempre han decidit deixar de banda els circuits comercials”.
I com sempre, repeteix èxit l’Altaveu Frontera, la secció competitiva del festival que farà desfilar els 4 grups finalistes pels escenaris. Després de més de 100 propostes inicials, els grups emergents que van guanyar les votacions populars a través de la plataforma Riff Bizz són Bastante, Blackswans, Linqae i Zelig.
No tot és concert
L’esdeveniment suma, a més a més, noves activitats circumdants. Per fer del festival un producte rodó i no un simple intercanvi musical de ‘tu toques i jo escolto’. Una d’aquestes idees és la de l’Altaveu en família. Parlant amb el Jordi Turtós, ens explica que la intenció és “desaïllar la manera d’escoltar la música. Apropar pares i fills en un context on les noves tecnologies han individualitzat el consum artístic”.
Per aquest motiu, l’accés serà totalment gratuït i lliure a les dues activitats proposades enguany: un poti-poti de tallers i tributs a bandes històriques que faran del dissabte matinal tota una School of Rock, i un diumenge on la dansa prendrà més força i la gresca serà el primordial.
I en un altre pla, un nou punt extra: l’Altaveu + continua creixent. Exposicions sobre els 40 anys sense Elvis, documentals sobre el bogaloo o Thor, una conversa a la terrassa de Cal Ninyo sobre la trajectòria musical santboiana, la 1a Fira del Disc i el Llibre Musical… O una conferència del crític musical Jaime Lozano sobre el punk i la influència d’aquest estil a l’àmbit espanyol. Que, segons el director del festival, “és un autèntic luxe, tenint en compte l’alçada del personatge i la seva experiència en primera persona sobre el desenvolupament del punk”.
També hi haurà espai per apostes innovadores dins la proposta de l’espectacle musical, com el Regira, un projecte exclusivament format per membres de Sant Boi que arreplega a 40 músics, 16 escriptors, 6 creadors audiovisuals, 3 productors musicals, un dissenyador i un artista plàstic.
I també tocaran els locals Maria Arnal i Marcel Bagés, o Joana Gomila Folk Souvenir, o el duet francès The Limiñanas, o etc, etc, etc. El Festival Altaveu reafirma que amb el nou director inicia una nova etapa, però la base diferenciadora és la línia memorística de la reconversió. Recordar el propòsit inicial. “Buscar la singularització amb propostes de risc, intel·ligents, ben contrastades, tot recordant que oferim un servei públic i a un preu assequible”, resumeix Turtós.