Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya efectuarà el pròxim dimecres, 25 d’octubre, una prova de sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya PLASEQCAT. Al llarg del matí s’activaran les sirenes d’avís de risc químic ubicades en diversos municipis de la comarca

Aquests exercicis, que es realitzen dos cops a l’any, “serveixen per sensibilitzar les persones que viuen i treballen a l’entorn dels establiments industrials on es pot produir una fuita tòxica que pot afectar la seva salut; que reconeguin el to de les sirenes i practiquin les mesures d’autoprotecció”, ha dit a Ràdio Martorell la cap de Tecnologia de Protecció Civil, Raquel Canet.

La prova ajuda també a detectar les possibles avaries que poden patir les sirenes i que no es poden detectar mitjançant el seguiment que es fa en remot a través d’una aplicació informàtica. Per tal de garantir el bon funcionament dels aparells, enguany s’han fet actuacions de millora sobre la xarxa d’equipaments de la demarcació de Tarragona, que havia quedat obsoleta, segons ha afirmat.

L’activació de les sirenes tindrà lloc a 36 municipis catalans, on seqüencialment s’activaran fins a 82 sirenes. A Martorell el so d’alerta sonarà a les 10.00h i el de fi d’alerta a les 10.10h. L’alarma consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada. La prova està repartida pels nous sectors de risc i es farà en diferents fases. Començarà al Sector Químic del Llobregat-Vallès Occidental i Bages, a partir de les deu del matí i finalitzarà a la Vall d’Aran.

Consells per al confinament

Protecció Civil recorda alguns consells d’autoprotecció en cas d’accident real, si sou al carrer, refugieu-vos en el primer edifici que trobeu. Tanqueu portes i finestres, és preferible que us tanqueu a les habitacions més interiors. 

Atureu els sistemes de climatització i ventilació. Si viviu amb gent gran, amb infants o amb malalts amb problemes respiratoris, feu un seguiment intens del seu estat de salut, especialment en el cas de fuita tòxica. Eviteu accedir als soterranis i parts baixes dels edificis i habitatges, sempre que no es recomani el contrari a través dels mitjans. Estigueu atents a les possibles restriccions en el consum d’aigua de l’aixeta que es puguin establir.

Interacció durant el simulacre

Durant la prova, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament massiu de missatges a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar la ciutadania subscrita a aquest canal d’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. 

També s’informarà a través del twitter @emergenciescat de l’activació de les sirenes a cada municipi. Protecció Civil anima a les persones que participin en aquest simulacre que els facin arribar comentaris i suggeriments a través de les xarxes socials.

Font: Ajuntament de Martorell 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here