Les consultes de ginecologia dels Centres d’Atenció Primària (CAP) del Baix Llobregat, concretament els de Cornellà de Llobregat, començaran a aplicar a partir del gener un test breu de dues preguntes a totes les pacients per captar el risc de patir violència masclista
El test, que s’ha presentat aquest divendres davant uns 300 professionals sanitaris en unes jornades a Cornellà sobre com identificar els casos més amagats de violència domèstica, ha estat validat als Estats Units i es vol aplicar a mig miler de pacients en fase d’estudi per comprovar-ne la seva eficàcia.
Segons Maribel Pons, directora del Servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) del Baix Llobregat, el test hauria de servir per fer un primer cribratge i, en cas de confirmar-se amb un segon test més extens, derivar el cas als serveis socials i jurídics de cada municipi.
“Del que es tracta és que totes les dones que entrin en un servei d’atenció a la dona per la raó que sigui se’ls faci aquestes dues preguntes obligatòriament per detectar el possible risc”, ha afegit.
Pons explica que el test ja s’ha provat al servei d’urgències de l’Hospital Clínic amb i a d’altres territoris de l’Estat com Madrid i Andalusia, però que encara no s’ha testat en un entorn assistencial no de crisi que es on es podrien detectar els possibles casos de violència masclista en el seu estat més primari.
Identificar els casos més amagats de violència masclista
Durant la jornada que s’ha celebrat al Citilab de Cornellà de Llobregat, experts en la qüestió han donat a conèixer els mecanismes, programes i circuits concrets de què disposen els centres públics per captar dones i menors vulnerables de patir situacions de violència i sensibilitzar els professionals davant les agressions de fills a mares, àvies i germanes, o la que s’exerceix sobre dones embarassades.
Sobre la violència filioparental, Joan Almirall, psicòleg de la Direcció General d’Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, ha explicat que es tracta d’una violència que difícilment aflora però que cada dia és més habitual. Segons dades de la Fiscalia General de l’Estat, al conjunt de l’Estat es detecten anualment entre 4.000 i 5.000 casos d’aquest tipus de violència.
Per Almirall, la gran dificultat per fer aflorar aquests casos és, d’una banda la vergonya de moltes famílies per reconèixer el problema, i, de l’altre, l’intent de resoldre’l a la mateixa llar fent que quan arriba a un professional ja estigui cronificat i sigui difícil de solucionar.
Font: ACN