És possible afegir una mica més de temps a la nostra vida? La iniciativa ciutadana per la reforma horària creu que sí i, per això, vol impulsar canvis horaris “sincronitzant els nostres hàbits amb els de la resta del món i amb un ritme més ordenat”. El resultat hauria de ser una major llibertat personal en la gestió del temps, i, de retruc, millorar en salut i en qualitat vital

L’Ajuntament d’Esplugues s’ha adherit a la Iniciativa, que pretén introduir canvis com compactar la jornada laboral per sortir abans de la feina, introduir horaris laborals més flexibles d’entrada i sortida, avançar les hores dels àpats (tant del dinar com del sopar) i sincronitzar els horaris de les empreses, institucions i actors socials i culturals.

1a edició de la Setmana dels Horaris d’Esplugues

Per fer efectives aquestes propostes, una de les primeres iniciatives serà la Setmana dels Horaris, una prova pilot per veure com seria la vida quotidiana si féssim aquesta transformació de l’organització del temps. I una manera pràctica de plantejar alternatives a la ciutadania, el teixit productiu i les institucions públiques.

Esplugues ha estat una de les quatre ciutats catalanes escollides per liderar aquest procés participatiu, juntament amb Barcelona, Girona i Terrassa.

La 1a edició de la Setmana dels Horaris d’Esplugues se celebrarà del 26 de febrer al 2 de març. L’objectiu és que, durant aquests dies, la jornada laboral de les empreses i dependències municipals pugui finalitzar a les 18 hores com a màxim, sempre que sigui possible.

Durant aquesta setmana, la Casa Consistorial tancarà les portes a les 18 hores i els treballadors i treballadores municipals compactaran els seus horaris. Pel que fa als equipaments municipals, els PACs tancaran la recepció d’atenció al públic a les 17.30; l’Edifici Molí tancarà a les 18 h; el Remolí i l’Oficina Jove tancaran portes a les 19 h i la Biblioteca Pare Miquel d’Esplugues, a les 19.30 h. El Museu Can Tinturé estarà obert fins a les 19 hores (enlloc de 20 h) i els Equipaments Esportius funcionaran amb l’horari habitual excepte el CEM Les Moreres, que tancarà una hora abans el 28 de febrer.

En el cas de les botigues que s’uneixin a la iniciativa, el dimecres 28 de febrer tindran un horari de tancament a les 19 hores i informaran de la seva adhesió amb un cartell a l’aparador o en un lloc visible del comerç.

Durant la setmana es faran accions de sensibilització per garantir la implicació dels diferents actors claus en l’acceleració del canvi. Es donaran a conèixer els avantatges econòmics, ambientals i socials, així com idees que permetin transitar cap a un moment zero de reforma horària.

Xarxa d’empreses per la reforma horària

En la mateixa línia de promoure l’adopció de mesures i accions que permetin assolir el canvi, l’Ajuntament està impulsant la Xarxa d’Empreses per a la Reforma Horària i demana l’adhesió d’empreses, comerços i entitats de serveis del tercer sector amb seu o delegació al municipi i que estiguin d’acord amb la finalitat i els objectius d’aquest canvi de paradigma.

A dia d’avui ja s’hi han apuntat més de 90 empreses, comerços o entitats, com és el cas de la Clínica Diagonal, Nestlé, L’Avenç, l’Escola Garbí, Etnia Barcelona o la Xarxa de Dones Emprenedores d’Esplugues. A la Xarxa hi col·laboren AEBALL, PIMEC Baix Llobregat-L´Hospitalet, CCOO Baix Llobregat i UGT Baix Llobregat. Les empreses que ho vulguin es poden inscriure a la Xarxa d’Empreses per la reforma horària a través d’aquest enllaç.

En una carta a les empreses d’Esplugues, l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, ha demanat a l’empresariat de la ciutat que “s’impliquin activament en la Setmana” i els ha animat “a participar activament en aquesta xarxa i en les iniciatives que es promouen a Esplugues per contribuir a la ‘Iniciativa per a la Reforma Horària’ i per impulsar-la des de l’àmbit local de manera

efectiva”.

Font: Ajuntament d’Esplugues

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here