La Diputació de Barcelona va començar l’any 2017 el camí cap a una nova aposta pel Turisme Sostenible amb la implantació del segell Biosphere, que té com a objectiu orientar la qualitat turística cap a la sostenibilitat turística

El segell Biosphere és una certificació fruit del suport de Nacions Unides a través de la primera Conferència Mundial de Turisme Sostenible. La seva implantació suposa una garantia per als turistes en matèria de gestió mediambiental, protecció del patrimoni cultural i defensa de les variables socioeconòmiques d’una empresa o destinació turístiques determinades.

El març de 2017, la Diputació va donar a conèixer, amb el suport del Consorci de Turisme i del Consell Comarcal del Baix Llobregat, la implantació del Compromís Biosphere a les comarques de Barcelona i la seva metodología de treball pròpia, basada en els manuals de bones pràctiques. Així mateix, amb el compromís de millora de la competitivitat de les comarques, es proposa una millora del Sicted, el Sistema Inegral de Qualitat Turística en Destinacions, orientant el sistema cap a la sostenibilitat turística.

És per això que durant el 2017 es va iniciar un nou treball de millora amb el compromís per la sostenibilitat turística Biosphere, disposant d’eines metodològiques que tenen la base en el compromís de qualitat Sicted, però que el milloren i l’actualitzen, més alineats amb les actuals tendències dels consumidors turístics, més interessats en la sostenibilitat turística.

La platja de Castelldefels va recollir la certificació el 13 de març, en una cerimònia que va tenir lloc a la Llotja de Mar de Barcelona.

Amb aquesta distinció, la platja de Castelldefels suma un altre certificat que, en paraules del regidor de Territori, Mobilitat i Platges, Xavier Amate (PDeCAT), “posa sobre la taula un nou enfocament del turisme a Castelldefels; volem una platja familiar, amable a tothom”.

La certificació Biosphere es recolza en estàndards basats en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU integrats en l’Agenda 2030, seguint les directrius i recomanacions emanades de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20 proclamada en la segona cimera mundial de Turisme Sostenible.

El regidor va afegir que “intentarem aquest estiu igualar les certificacions de la temporada passada; si les igualem, aquesta temporada 2018 tindrem en total sis certificacions comptant amb la nova, Biosphere”.

Els distintius Biosphere es van lliurar el 13 de març, a les empreses i institucions públiques que l’han aconseguit, en un acte que ha tingut lloc a la Llotja de Mar de Barcelona i que ha estat presidit per la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa.

L’Ajuntament de Gavà va rebre també dos distintius a l’adhesió del “Compromís per la sostenibilitat Biosphere” per la promoció del turisme sostenible i responsable a la platja i al Parc Arqueològic Mines de Gavà. Unes distincions que atorguen la Diputació de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i l’Institut de Turisme Responsable.

Totes tres institucions han impulsat una metodologia per garantir la qualitat i sostenibilitat dels serveis turístics d’una destinació, ja siguin públics o privats i que permet adquirir unes habilitats suficients per a la gestió sostenible d’aquests serveis turístics. Com a resultat d’aquesta implantació voluntària, els serveis turístics que hi participen, ja siguin destinacions o empreses, obtenen el distintiu de “Compromís per la sostenibilitat Biosphere”, anualment renovable.

La Casa Llotja de Mar va acollir el lliurament dels distintius a 245 empreses i serveis de la demarcació de Barcelona. La tinenta d’alcalde de Ciutat i Territori, Rosa M. Fernández, va recollir les que acrediten el compromís amb la qualitat i sostenibilitat de la platja de Gavà i del Parc Arqueològic de la localitat.

Objectiu dels reconeixements

El “Compromís per la sostenibilitat Biosphere” pretén estendre la cultura de la sostenibilitat turística a les empreses i serveis turístics de les comarques de Barcelona. És un programa desenvolupat per la Diputació de Barcelona, amb el suport de l’Institut de Turisme Responsable (ITR) que té com a objectiu implementar una gestió més sostenible en tots els agents d’una destinació turística. El seu desplegament i la seva implantació territorial s’articula amb la Cambra de Comerç com a entitat representativa del sector empresarial de les comarques de Barcelona així com els 11 ens de gestió turística comarcal en conveni amb l’ens provincial.

L’any 2017, l’Ajuntament de Gavà va començar a treballar en el nou “Compromís Biosphere” per a les dues destinacions turístiques, que compten, des de fa anys, amb el distintiu de qualitat SICTED (Sistema Integral de Calidad Turística en Destinos). El “Compromís Biosphere” orienta el sistema cap a la sostenibilitat turística incorporant criteris com la gestió sostenible, la conservació mediambiental, la protecció cultural, el desenvolupament socioeconòmic i la satisfacció del client.

Fins a obtenir la distinció s’ha hagut de seguir la metodologia següent: adhesió al compromís, formació, assessorament d’elaboració dels manuals, elaboració del qüestionari i verificació del pla de millora.

A més de la platja i del Parc Arqueològic, tres empreses de Gavà han rebut també el “Compromís Biosphere”. Són Restaurant Ermita de Brugués, Foto Pir Video i Restaurant Barbacoa Europa.

El Museu de Sant Boi i l’empresa Avantgrup també han obtingut el distintiu Compromís de Sostenibilitat Biosphere. El Museu va rebre, juntament amb 22 empreses del Baix Llobregat (entre les 245 de la demarcació de Barcelona), aquesta acreditació durant l’acte de lliurament que va tenir lloc a la Casa Llotja de Mar.

Font: Ajuntament de Castelldefels i Gavà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here