Un equip de paleontòlegs liderat pel director de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), David M. Alba, ha identificat el primer fòssil de pangolí a la península Ibèrica, un fèmur de fa 16 milions d’anys del jaciment de Can Cerdà, al Papiol

Els pangolins actualment viuen a Àsia i Àfrica, però en el miocè van estar presents a Europa, i l’espècimen representa el primer registre de pangolins fòssils a la península Ibèrica, ha informat aquest dimecres l’ICP en un comunicat.

El fòssil, publicat a la revista ‘Journal of Vertebrate Paleontology’, conserva diferents característiques primitives en comparació dels actuals i s’ha assignat al gènere extint ‘necromanis’.

Els pangolins o óssos formiguers escamosos estan representats per tres gèneres, que difereixen en la seva distribució geogràfica i adaptacions locomotores: els pangolines asiàtics s’inclouen en el gènere ‘manis’, mentre que els africans estan entre ‘smutsia’ (de terra) i ‘phataginus (arboris).

No obstant això, durant l’eocè els pangolins s’esterndrien des d’Àsia fins a Amèrica del Nord i, posteriorment, al miocè es troben exclusivament a Europa, on estan representats pel gènere extint ‘necromanis’, de relacions incertes amb les espècies actuals.

Alba ha descrit un fèmur de pangolí de fa 16 milions d’anys i que està millor conservat que els fèmurs coneguts anteriorment d’aquest gènere.

EXCAVAT FA DÈCADES

El fèmur va ser excavat fa diverses dècades al jaciment de Can Cerdà, sent esmentat per primera vegada en un escrit de Miquel Crusafont el 1975, però el material no va ser dibuixat o escrit i aparentment va ser oblidat.

Alba va descobrir l’existència de l’espècimen a partir dels textos de Crusafont: “No és infreqüent que els investigadors recuperin fòssils extraordinaris en els calaixos i armaris dels museus”, ha subratllat.

El fèmur s’assembla al de ‘necromanis’ i al d’altres pangolins extints per ser més primitius que el dels representants actuals del grup, i una mostra d’aquests caràcters primitius és una depressió en el cap del fèmur.

Font: Europa Press

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here