Les cases rurals de la Catalunya Central i de les Terres de l’Ebre també compleixen les expectatives amb xifres de fins al 95% de reserves
La Setmana Santa es tancarà amb una ocupació excel·lent que frega el complet al Pirineu i amb xifres més moderades a la costa, amb un 85% de reserves de mitjana a la Costa Daurada i d’un 70% a la Costa Brava. Al Maresme, l’ocupació hotelera també ha rondat el 85% i l’excepció ha estat una costa del Garraf que ha superat amb escreix unes previsions força pessimistes que auguraven un 50% de reserves i s’ha catapultat fins al 95% d’ocupació.
Les cases rurals de la Catalunya Central i de l’Ebre també han complert les expectatives i quasi han penjat el cartell de complet (95-100% d’ocupació) en una Setmana Santa avançada i a cavall entre els mesos de març i abril. Les més beneficiades turísticament parlant han estat clarament les comarques de muntanya: 100.000 forfets venuts i 85.000 turistes al Pirineu Occidental i a les comarques de Lleida (5.000 més que l’any passat) i 85% d’ocupació al Pirineu de Girona, amb l’epicentre de màximes reserves a les estacions de la Molina i Masella.
La millor Setmana Santa de l’última dècada a Lleida
Els allotjaments de les zones turístiques del Pirineu de Lleida han fregat la plena ocupació durant aquesta Setmana Santa, considerada la millor de la dècada, segons el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. Les cases de turisme rural i bungalous han penjat el cartell de complet a tota la demarcació i això suposa més de 6.700 places ocupades. El Patronat confirma les previsions inicials i calcula que aquesta Setmana Santa han passat per les comarques de Lleida fins a 85.000 turistes (5.000 més que l’any passat) que sumen unes 210.000 pernoctacions.
A les estacions d’esquí, el vent que va bufar aquest dissabte va obligar a tancar les pistes de les zones altes. Malgrat tot, els importants gruixos de neu que encara hi ha als complexos han atret una gran quantitat d’aficionats a l’esport blanc i s’espera que fins demà, Dilluns de Pasqua, es venguin prop de 100.000 forfets, uns 15.000 més que l’any passat. El director del Patronat, Juli Alegre, parla d’una Setmana Santa “molt rodona”, amb una gran satisfacció del sector pels elevats índex d’ocupació que s’han assolit.
El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, ha explicat que ni la climatologia ni la situació política que viu el país han provocat anul·lacions als allotjaments turístics de la demarcació. A les zones més turístiques i especialment les més pròximes a les estacions d’esquí l’ocupació s’ha situat entre el 95% i el 100%. Pel que fa a l’impacte econòmic del turisme durant aquest període festiu, la dada definitiva no es tindrà fins demà però l’organisme confia superar els 34 milions de l’any passat.
Bona Setmana Santa al Pirineu gironí
L’hostaleria del Pirineu gironí i les cases de turisme rural de la demarcació han fregat el ple en una Setmana Santa que el sector qualifica de “bona”. Amb tot, des de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines (FHCG) deixen clar que ja s’esperaven que l’ocupació fos alta en aquestes zones – al voltant del 85% – i, en canvi, fos “minsa” en localitats costaneres. “La veritat és que aquest any la Setmana Santa ha caigut molt aviat i això ha afavorit les zones de muntanya”, explica la portaveu de la FHCG, Marina Figueras.
A més, recorda que només el 60% dels establiments del litoral estaven oberts. Figueres ha explicat també que les accions dels CDR’s “perjudiquen” l’arribada de visitants estrangers, i podria afectar la temporada d’estiu. “El turisme de proximitat es mou igual, com s’ha demostrat aquestes vacances, però sí que pot fer tirar enrere als que venen d’altres països”, ha reblat.
La Costa Brava es conforma amb un 70% d’ocupació
La creu, en canvi, torna a ser la Costa Brava. En concret l’ocupació ha rondat el 70%, malgrat que només hi havia un 60% de l’oferta oberta. La portaveu de la FHCG, Marina Figueras, ho vincula al fet que Setmana Santa ha caigut molt aviat i “encara fa fred”. “La gent ha preferit muntanya”, argumenta.
La portaveu també ha destacat que diversos establiments de la costa han obert durant els dies de festa, però tornaran a tancar aquest dilluns un cop acabades les vacances. “El problema és que l’abril es fa molt llarg. Per això tanquen i al maig hi tornaran, quan comenci la temporada”, ha assenyalat Figueras.
Ocupació alta a Girona ciutat
Qui també s’ha mostrat molt satisfet ha estat el president dels hostalers de Girona ciutat, Josep Carreras. I és que l’ocupació ha estat “molt alta” i fins i tot ha superat les previsions. En concret, el divendres i dissabte els hotels han estat al 100%, en bona part per la processó de Divendres Sant que, assegura Carreras, “porta molta gent”. El dijous el nombre de turistes també era alt, gràcies en bona mesura a la Processó de Verges, que fa que molta gent s’allotgi a Girona.
Per contra, aquest diumenge el nombre de visitants ja ha anat a la baixa i els establiments estan al 75%. Carreras explica que es deu a que bona part dels visitants que venen a Girona són de la resta de l’Estat, on dilluns no és festa.
L’esport fa possible un 85% d’ocupació a la Costa Daurada
Els establiments turístics de la Costa Daurada han complert les previsions fetes per Setmana Santa i han arribat a una mitjana d’ocupació hotelera d’entre el 80% i el 85%. Els esdeveniments esportius programats per aquestes dates, que atreuen més de 20.000 nens i joves, acompanyats de les seves famílies, han estat el principal motor de l’ocupació turística.
Segons dades de l’Associació Hotelera Cambrils-Salou-La Pineda, enguany han obert 55 hotels, 10 menys que l’any passat, tot tenint en compte que enguany Pasqua ha estat molt primerenca, a diferència de l’any passat, quan va caure a mitjans d’abril, quan la destinació de platja i sol comença a cridar més l’atenció. Les cases rurals de les Terres de l’Ebre han tingut una mitja ocupació fins Dijous Sant i han fregat la plena ocupació en els dies forts de Setmana Santa, entre Divendres Sant i Dilluns de Pasqua.
Un 60% de llits disponibles a la Costa Daurada
Enguany, són, aproximadament, uns 55 establiments hotelers que tenen obertes les seves portes durant aquest període, unes 31.500 places, la qual cosa representa el 63% del total de llits disponibles. Entre Divendres Sant i dissabte, els hotels van arribar al 95% d’ocupació. En canvi, pocs turistes van fer entrada Dijous Sant, mentre que aquest diumenge l’ocupació també va a la baixa. Entre els motius que els han portat a obrir les portes aquests dies hi ha la celebració de múltiples tornejos esportius als municipis del centre de la Costa Daurada.
Paral·lelament, el turisme sènior, amb el programa de l’IMSERSO, també ha aportat una part important de visitants.Els esdeveniments esportius han estat protagonistes per segona temporada consecutiva, després d’haver desvinculat la Costa Daurada del festival Saloufest, que atreia durant tres setmanes milers d’estudiants britànics.
Des del 24 de març, milers d’esportistes de totes les edats han participat en múltiples competicions com el ‘Mundialito’ de futbol, amb 300 equips; la Mare Nostrum Cup de futbol, amb 232 equips i uns 3.000 participants; la Costa Daurada Cup de futbol amb 148 equips; la Mare Nostrum Cup “Ciutat de Reus” de bàsquet, amb 204 equips i 2.000 participants i el Torneig TGN Bàsquet, amb 66 equips i uns 800 participants.
Cartell de complet a les cases rurals de la Catalunya Central
El turisme rural de la Catalunya Central també fa un balanç positiu de les ocupacions d’aquesta Setmana Santa.
D’aquesta manera, les comarques que concentres un índex més alt d’establiments d’aquestes característiques, com el Berguedà i el Solsonès, han explicat que han ratllat la plena ocupació, sobretot des de Dijous Sant fins a Dilluns de Pasqua.
En declaracions a l’ACN, el president de l’Associació de Turisme Rural el Berguedà, Jordi Pellicer, ha explicat que s’han complert les expectatives d’ocupació, que ja apuntaven a unes bones xifres, i finalment s’han situat entre el 95 i el 100%. Des de Federació d’Agroturisme de les Comarques d’Interior, que agrupa cases d’Osona, el Berguedà i el Bages, han explicat que tot i que moltes reserves ja s’havien fet amb antelació, majoritàriament les de grups nombrosos, el bon temps ha afavorit a sumar clients de d’última hora.
El perfil de turistes que predomina són famílies i grups d’amics de l’àrea metropolitana de Barcelona que busquen el contacte amb la natura i la tranquil·litat.
85% d’ocupació al Maresme i el Garraf supera les pobres expectatives
L’ocupació hotelera per Setmana Santa ha rondat finalment el 85% a la costa del Maresme -empitjorant lleugerament unes previsions del 90%- i han fregat el complet al Garraf, en aquest últim cas millorant de llarg unes pessimistes previsions del 50% d’ocupació. “La realitat és que s’ha superat amb molt. Estem satisfets ja que les ocupacions han estat en general molt bones, sobretot les nits de divendres i dissabte”, ha assenyalat a l’ACN el president del Gremi d’Hostaleria de Sitges, Joan Anton Matas, que ha precisat que els hotels del casc urbà han ultrapassat el 95% d’ocupació en general. “Les previsions eren unes i la realitat ha estat molt més satisfactòria”, ha puntualitzat Matas.
Pel que fa als càmpings de la demarcació de Barcelona, aquests han omplert al 75% de mitjana llastrats per una meteorologia fresca –que ha afectat sobretot la gent amb tendes de campanya-, mentre que les reserves als apartaments turístics de Barcelona ciutat s’han situat al 80%.”Nosaltres fem una valoració neutra d’aquesta Setmana Santa, ni bona ni dolenta”, ha afirmat el president de la patronal Apartur, Enrique Alcántara, que ha reconegut però que les xifres d’ocupació han estat força similars a l’any passat.
“Tot i això, el preu mig dels apartaments no s’ha recuperat”, ha afegit Alcántara, que posa sobre la taula “tres motius importants” que han impedit que la Setmana Santa sigui excel·lent i amb el cartell de complet a la capital catalana. “La meteorologia no ha acompanyat del tot, la Setmana Santa ha caigut força abans en el calendari i costa més d’omplir, i els talls de carretera dels CDR no han ajudat gens”, ha enumerat el president d’Apartur. “El conjunt d’aquestes coses han fet que no hagi estat una Setmana Santa fantàstica”, ha lamentat Alcántara.
Font: ACN