El magistrat de l’Audiència Nacional descarta imputar a l’arrestada a Viladecans els delictes de terrorisme i rebel·lió
El jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea ha deixat en llibertat provisional amb mesures cautelars la membre dels Comitè de Defensa de la República (CDR) detinguda dimarts a Viladecans. El jutge rebaixa l’acusació sobre ella a un delicte de desordres públics i descarta així les acusacions de terrorisme i rebel·lió que feia la Fiscalia el dia de la detenció.
De fet, el ministeri públic ha demanat aquest dijous presó provisional per a la detinguda com a “presumpta responsable de delictes comesos amb finalitat de rebel·lió, sense perjudici d’ulteriors qualificacions que puguin adoptar-se amb l’avanç de la investigació”.
A més, el jutge dictarà una ordre de detenció del jove d’Esplugues de Llobregat que la Guàrdia Civil no va trobar al seu domicili dimarts i continua sense localitzar.
El magistrat ha imposat diverses mesures cautelars a Tamara C. G., com ara compareixences setmanes a un jutjat de guàrdia i li prohibeix sortir del seu municipi de residència, a no ser que treballi fora de la seva localitat. També ha establert la necessitat que Tamara C. G. necessiti una autorització judicial per poder sortir del terme municipal de la seva localitat, li prohibeix sortir de territori espanyol i l’obliga a facilitar un domicili i un telèfon on pugui estar localitzable. El cas continua sota secret de sumari.
La Fiscalia atribueix a la investigada “activitats de direcció i coordinació en actes de sabotatge” i formar part d’un “reduït equip de direcció que determina les pautes d’actuació i les consignes de mobilització” dels CDR, amb “actes de rebel·lia, encaminats a normalitzar la desobediència i exterioritzar la confrontació amb l’Estat”. L’objectiu, segons la Fiscalia, seria “traslladar al carrer amb actuacions violentes el procés sobiranista català” que s’investiga al Tribunal Suprem i a l’Audiència Nacional, “com una clara amenaça directa a l’ordre constitucional establert”.
El ministeri públic justifica la petició de presó per a Tamara C. G. en “la gravetat de les penes” previstes per aquests fets, el “risc de reiteració delictiva” tenint en compte “les accions que la detinguda suposadament pretenia coordinar” i “evitar la destrucció de proves per l’actitud ja acreditada de la mateixa”.
L’advocat temia el pitjor
L’advocat de la detinguda, Sergi Atienza, ha reconegut que abans del passi a disposició judicial es temia que el jutge pogués fer seves les tesis de la Fiscalia. Ha explicat que ha pogut parlar una estona amb la seva representada (no ho havia fet fins aquest matí) i que estava “molt nerviosa”. Ara bé, ha celebrat que el jutge s’hagi acostat més a les tesis de la defensa que les de la Fiscalia.
Tamara C. G. només ha respost a les preguntes del seu advocat. La Fiscalia només ha fet un relat dels fets (sense cap pregunta) i el jutge De Egea ha formulat només dues qüestions encaminades a comprovar si té arrelament. “Ha preguntat sobre la feina i sobre el seu arrelament”, ha reconegut l’advocat. Atienza ha reconegut que la Fiscalia ha estat dura –”manté un criteri força radicalitat i oposat al nostre posicionament”, ha dit- però que el jutge, en canvi, no ha vist indicis ni de terrorisme ni de rebel·lió.
“Celebrem que s’ha inclinat per imposar unes mesures cautelars que és veritat que redueixen la seva capacitat de moviment però que són molt menys greus que una presó incondicional”, ha valorat. L’advocat no ha tingut accés a les actuacions ni coneix el detall dels fets que se li imputen ja que la causa continua secreta.
En aquest sentit, la decisió del jutge tampoc s’ha argumentat en una interlocutòria. La detinguda ha aprofitat que l’advocat estava fent declaracions als mitjans de comunicació per sortir per una rampa de la part de darrera de l’edifici i esquivar els focus de la premsa.
Font: ACN