Eliana López: “Hi ha 12.000 persones esperant per una primera visita amb especialista i 17.000 per segona visita”

Un centenar de persones han assistit aquest migdia a una nova concentració per denunciar les llistes d’espera a la sanitat pública. L’acció, que ha tingut lloc als jardins de l’Hospital de Viladecans, s’emmarca dins de la Segunda Jornada de Lucha Estatal contra las Listas de Espera en la Sanidad Pública, que ha convocat avui a tot el país la Coordinadora Anti-privatización de la Sanidad Pública de Madrid (CAS).

Els organitzadors calculen que a tot Espanya hi ha unes 600.000 persones en llista d’espera per una intervenció quirúrgica, i d’elles una de cada cinc s’espera més de mig any. Segons aquests mateixos càlculs, gairebé dos milions de persones s’esperen una mitjana de dos mesos per la primera visita amb l’especialista.

A Viladecans s’hi ha adherit a aquesta convocatòria, tal i com ja ho va fer amb l’anterior, la Plataforma en Defensa de l’Hospital de Viladecans i de la Sanitat Pública.

Una de les seves integrants, Eliana López, és infermera al mateix Hospital de Viladecans i assegura que “aquí tenim unes 3.700 persones en llistes d’espera per intervenció quirúrgica, unes 3.100 persones esperant per a proves complementàries, i per a primeres visites amb els especialistes hi ha una llista de 12.000 persones mentre que per a segones visites hi ha unes 17.000 persones esperant”.

Són xifres que López qualifica de “perilloses perquè són moltes persones esperant, aquestes llistes d’espera tan grans fan mal a la gent i empitjoren la seva qualitat de vida”.

Sobre els motius que han portat a aquesta situació, López argumenta que “les llistes d’espera només són el reflex d’unes polítiques sanitàries que intenten que tinguem doble cobertura sanitària, la pública i la privada, és a dir, que tothom es busqui una mútua privada”. L’activista no dubta en afirmar que “les llistes d’espera són tan grans i la qualitat de l’atenció sanitària pública s’ha reduït els darrers anys tot a causa d’una important disminució en els pressupostos sanitaris”, i en carrega les culpes als polítics ja que “alguna cosa política hi passa que està fent que la nostra sanitat pública vagi molt pitjor”.

Les possibles solucions a aquest problema passen, segons López, per “portar a terme polítiques molt més socials que les que s’estan fent fins ara, polítiques que assignin més pressupost a la sanitat pública, i també per fer una bona gestió que ajudi a treure les bosses d’ineficiència que pugui haver en els serveis públics, que de vegades n’hi ha”.

A Catalunya hi ha hagut concentracions similars a centres de referència com ara l’Hospital Vall d’Hebron, l’Hospital del Mar, el de Bellvitge o el Clínic, i a d’altres punts d’assistència sanitària pública d’indrets com Lleida, Blanes, Calella o Rubí.

Font: Ajuntament de Gavà (elBruguers)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here