Desenes de persones acampen des de diumenge passat a la pineda del castell de Castelldefels per aturar la construcció de sis blocs pisos de sis plantes en un dels pocs espais verds que queden al municipi

Agrupats en la plataforma Defensem el Castell, els concentrats denuncien que Castelldefels ja té urbanitzat el 90% de la seva superfície i que construir a la pineda atempta “contra el dret dels veïns i veïnes de tenir un entorn natural”. A més, recorden que l’espai, a tocar del Parc del Garraf, actua com a corredor biològic de moltes espècies protegides. Els veïns també critiquen que els terrenys, propietat de Santiveri i del mateix consistori, han estat molts anys abandonats, i que ara, sense previ avís, s’ha preparat la zona en un temps rècord per començar les obres de manera imminent.

Al seu torn, en un comunicat l’Ajuntament de Castelldefels justifica el pla urbanístic recordant que bona part dels habitatges (més d’un centenar) seran de lloguer social i que les zones verdes actuals es milloraran.

Tot i que el pla urbanístic a l’entorn del castell és dels anys 70, molts veïns de Castelldefels pensaven que els terrenys on es construiran els habitatges no eren propietat de ningú perquè feia anys que semblaven abandonats per falta de manteniment i neteja. De fet, la primera noticia de la construcció dels blocs de pisos la van tenir quan van aparèixer unes tanques per delimitar la zona de treball ara fa un parell de setmanes. A partir d’aquí, els veïns, “farts de sobreconstrucció i especulació urbanística”, es van organitzar per intentar aturar el projecte.

Sira, membre de la plataforma Defensem el Castell, explica que ja s’han reunit amb l’Ajuntament i que avui mateix tenen previst fer-ho amb la constructora i que la resposta que han obtingut fins el moment és que “les obres són legals” i que tiraran endavant. De fet, personal de la constructora ja s’ha anat acostant a la zona i es preveu que les màquines comencin a treballar divendres.

El consistori defensa el projecte

El consistori, en un comunicat, ha apuntat que el 2008 va reduir la superfície edificable del Pla d’urbanització de l’entorn del castell mitjançant una modificació del Pla General Metropolità per preservar la màxima superfície de zona verda. Així, dels 5.373 m2 edificables en un primer moment s’ha passat als poc més de 4.000 actuals, el 13,7% de la superfí de la zona. També destaca que la zona verda creix fins els 18.000 m2.

El consistori apunta també que el projecte servirà per donar resposta a la demanda de lloguer social al municipi. El pla preveu la construcció de 205 habitatges, distribuïts en sis edificis. Quatre dels blocs estaran situats al carrer Pietat, que a més es reurbanitzarà per ampliar les voreres. És en aquests edificis on s’ubicaran els habitatges de lloguer social, més d’un centenar.

Els altres dos edificis estaran situats a l’avinguda de Primer de Maig i serà de lloguer lliure.Per últim, l’Ajuntament de Castelldefels recorda que els terrenys han estat històricament en mans privades i que no es pot impedir que s’hi construeixi i que en cas de fer-ho el consistori hauria de fer front a una indemnització de 40 MEUR.

Discrepàncies dins el govern de la ciutat

Movem Castelldefels, soci de govern del PSC al municipi i qui va ostentar l’alcaldia els primers 2 anys de mandat, considera que urbanitzar el carrer de Pi Tort segons l’avantprojecte proposat és contraproduent, ja que es tracta d’una obra de gran abast que contempla l’ampliació de la calçada a quatre carrils, passant d’una amplada de 9 metres a 28. Fet que suposa la invasió d’una part de l’espai naturalitzat en l’entorn de l’Olla del Rei.

El Passeig de Pi Tort forma part de la zona coneguda com l’Olla del Rei, on s’ubica el Campus de la Mediterrània de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Dins d’aquest campus, la construcció d’un estany de laminació i el pas dels anys han afavorit la formació d’un espai natural en uns terrenys que estan qualificats d’edificables i que són propietat de la Generalitat de Catalunya.

La Generalitat va cedir aquests terrenys a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat al Campus de la Mediterrània de la Universitat Politècnica de Catalunya, i l’any 2017, l’Institut va decidir ampliar les seves instal·lacions en aquesta zona de Castelldefels. En aquest context, la Generalitat es va comprometre a urbanitzar el passeig Pitort per tal d’habilitar un accés al campus i a l’ICFO des d’aquesta via.

Per a Movem, “que Castelldefels aculli un campus universitari i un organisme com l’ICFO és molt positiu per a la ciutat, tant pel prestigi que li aporta com per l’oportunitat que li ofereix de desenvolupar projectes en diversos àmbits com l’educació i les noves tecnologies”. És per aquest motiu que Movem Castelldefels va votar a favor de la moció que es va presentar a la sessió del Ple de l’Ajuntament de Castelldefels el passat 31 de maig, on es defensava que l’ICFO construís l’edifici que necessitava per ampliar les seves instal·lacions, alhora que l’Ajuntament es comprometia a revisar el Pla General Metropolità per tal de modificar-lo amb la finalitat de preservar els espais naturals d’interès de la zona coneguda com l’Olla del Rei. Aquesta moció fou aprovada per unanimitat.

A hores d’ara, i després del conflicte amb la Plataforma “Salvem l’Olla del Rei”, la Fundació Pere Mir ha renunciat a ampliar l’ICFO en aquests terrenys i, per tant, segons Candela López, portaveu de Movem Castelldefels, “urbanitzar el carrer de Pi Tort segons l’avantprojecte proposat és contraproduent, ja que es tracta d’una obra de gran abast que contempla l’ampliació de la calçada a quatre carrils, passant d’una amplada de 9 metres a 28, fet que suposa la invasió d’una part de l’espai naturalitzat”. D’altra banda, valora que “a més tenint en compte que no hi ha cap acord signat amb la Generalitat de Catalunya per tal que carregui amb el cost econòmic de les obres, tal i com estava previst”.

Movem Castelldefels va votar en contra de la urbanització del Passeig de Pi Tort, que es va acabar aprovant amb el vot favorable de PSC-ERC-Si Pot i PdeCat.

Per a Ramon Morera, Regidor de Movem Castelldefels responsable de l’àrea de Medi Ambient, “l’aturada de les obres d’ampliació de l’ICFO permet guanyar temps per fer un projecte d’urbanització que compti amb l’opinió del veïnat de la zona i preservi al màxim l’entorn natural” i també afirma que “per redefinir el projecte d’urbanització del carrer Pi Tort és important conèixer les conclusions de l’estudi mediambiental que ha encarregat l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament i que arribarà en les properes setmanes”.

Afegint que a més, “s’ha d’instar la Generalitat de Catalunya a modificar el Pla General Metropolità i cal reafirmar el seu compromís de pagament de les obres, tal com li correspon per ser la propietària dels terrenys, alhora que cal atendre les necessitats de desenvolupament del Campus Universitari de la Mediterrània”.

Font: ACN Imatge: Ajuntament de Castelldefels

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here