El conseller Damià Calvet confirma al Parlament que el nou ens no apujarà tarifes almenys fins el 2019
El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts la creació del nou ens públic que substituirà Aigües Ter-Llobregat, l’empresa pública que es va privatitzar per part del Govern d’Artur Mas i que el Suprem ha obligat a rescindir-ne la venda. El nou ens entrarà en funcionament l’1 de gener del 2019, liquidarà l’actual i no apujarà les tarifes aquest 2018.
En la seva primera compareixença a la Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat del Parlament, el conseller ha ressaltat la voluntat del Govern d’acomplir el mandat parlamentari i ha anunciat l’aprovació aquest dimarts, per part del Consell Executiu, del Decret llei de creació de la nova ATLL pública, l’ens d’abastament d’Aigua Ter-Llobregat que gestionarà la producció i subministrament d’aigua potable a la població.
Es tracta d’un ens gestor directe que adopta la forma d’entitat de dret públic, controlat per la Generalitat. El conseller ha recordat que el Projecte de decret llei s’ha tramitat d’urgència per comptar com més aviat millor amb aquest gestor propi i públic, amb la voluntat que estigui operatiu l’1 de gener de 2019.
També ha anunciat que “el mateix decret inclou les mesures que anul·len l’increment de la tarifa d’ATLL que es va tramitar per a aquest any” i ha afegit que “des del gener d’aquest 2018 i fins que no s’aprovi la nova tarifa de l’ens públic, l’increment de la tarifa serà zero”. Calvet ha detallat també que el Consell Executiu d’aquest dimarts aprovarà igualment la creació de la comissió liquidadora de l’antic ens.
En aquest sentit, ha assegurat que mentre es resol la liquidació, la fins ara empresa concessionària està obligada a mantenir la prestació del servei amb les mateixes condicions i estàndards de qualitat que establia el plec de condicions de l’adjudicació. Es tracta, doncs, “d’una fita estratègica per a complir els compromisos adquirits per gestionar de forma totalment pública l’abastament en alta de cinc milions de persones i 140 municipis”.
D’altra banda, el conseller ha destacat l’esforç dels darrers anys de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que ha permès consolidar la seva estabilitat financera “després d’anys molt crítics, amb un deute que ascendia a 1.368 milions”. Així, ha destacat “l’enorme volum d’inversions que l’ACA ha mobilitzat en els darrers tres anys, amb 57 milions per garantir infraestructures i serveis de cicle de l’aigua que necessita el país, i línies de suport a abastament municipal amb més de 50 milions adjudicats”.
Hi haurà 15 milions per a la reducció del risc d’avingudes i una nova línia per a l’impuls a la reutilització per a ens locals públics i una línia actual pel manteniment i conservació de lleres i una per a projectes d’innovació. En el període 2017-2021 les inversions en infraestructures podran pujar fins a 611 milions, ha conclòs.
A més, ha subratllat la importància del “consens i cooperació institucional” en l’àmbit de l’aigua, que ha generat “bons resultats com els de la Taula del Ter”, amb acords que s’estan complint per recuperar els cabals. Precisament, s’ha referit a l’estratègia del cicle de l’aigua de quilòmetre zero en un context d’economia circular, i ha assegurat que “tot i que els tres darrers anys s’ha incrementat la reutilització un 15%, es pot créixer i molt.
Font: ACN