L’Autoritat Catalana de la Competència considera que l’ordenança municipal i el règim de concessió a la funerària obstaculitzava la lliure competència
El TSJC ha confirmat la multa d’1,7 MEUR que l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), òrgan de la Generalitat, va imposar el 2015 a les cinc parts implicades en el monopoli funerari de l’Hospitalet de Llobregat per restringir a altres empreses l’accés a difunts en hospitals públics i concertats de la ciutat.
Els sancionats són Àltima (800.000 euros), l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (500.000) i els organismes gestors dels hospitals de Bellvitge (300.000), Duran i Reynals (100.000) i el General de l’Hospitalet (25.000). Després de múltiples recursos, finalment el TSJC ha donat la raó a l’ACCO que considera que l’ordenança municipal de l’Hospitalet i el règim de concessió a la funerària obstaculitzava la lliure competència.
El cas es va destapar arran d’una denúncia presentada el mes de setembre de 2011 per una funerària de Sant Sadurní d’Anoia quan l’Hospital de Bellvitge (HUB) es va negar a entregar-li un difunt. L’argument que se li va donar és que una ordenança de l’Ajuntament de l’Hospitalet reservava tot els serveis a la funerària municipal pertanyent a Àltima tot i que el sector es va liberalitzar el 1996.
Segons consta a la resolució de l’ACCO, Àltima va aconseguir més del 90% dels serveis funeraris dels dos grans hospitals de la ciutat: l’HUB i el Duran i Reynals. Al seu torn, l’ajuntament ingressava el 12% de tots els serveis funeraris.
La funerària Àltima té una fortíssima implantació al territori del Baix Llobregat, on disposa de tanatoris a Sant Boi, Castelldefels-Gavà, Cervelló, El Prat, Viladecans, Sant Vicenç dels Horts, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, Cobera, Pallejà i Vallirana.
Font: ACN