Les al·legacions de l’empresa avisen la Generalitat que podria incórrer en responsabilitats si no revisa el seu plantejament
Acciona ha presentat aquesta setmana les seves al·legacions contra la proposta de liquidació del contracte de la concessionària d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL), que considera “fraudulenta”, segons ha pogut confirmar l’ACN. En el document, la companyia argumenta que no està d’acord amb la proposta de la Generalitat, que xifra la liquidació en 53,86 milions d’euros en favor de l’ATLL, dels quals 46 són impostos que ha de reclamar directament a les agències tributàries.
La concessionària reclama que la liquidació es faci en base al contracte, que insisteix que és “anul·lable” i no “nul” en base a una interlocutòria recent del TSJC. En aquest sentit, demana que s’apliqui el punt 9.12 del contracte que diu que la liquidació ha de retornar les quantitats no amortitzades del cànon satisfet i el volum de les inversions no amortitzades.
Per Acciona, la Generalitat hauria de pagar per tant 305 milions d’euros per aquests dos conceptes. A més, reclama 769 milions d’euros per “danys i perjudicis”. Tot plegat, situaria la xifra total que exigeixen els accionistes d’ATLL en més de 1.000 milions d’euros. Els accionistes reclamen a la Generalitat que retiri l’actual proposta de liquidació i en faci una altra en base al contracte, ja que consideren que la proposta actual suposa un “comís” de caire “il·legítim” de quantitats pagades per l’empresa. En aquest sentit, avisen que el Govern podria incórrer en responsabilitats si no canvia de proposta.
Els treballadors, donats d’alta dos cops
La Generalitat va crear l’any passat un nou Ens de Proveïment d’Aigua-Ter-Llobregat (ATL) per reprendre la gestió pública a partir d’aquest 1 de gener. A més, va notificar als treballadors que passaven a cobrar de l’administració pública. Però des de l’ATLL d’Acciona tampoc han donat de baixa de la Seguretat Social a la plantilla, ja que consideren que el contracte no s’ha liquidat i continuen gestionant l’empresa.
A més, el procés està als tribunals, ja que Acciona va demanar a la justícia que apliqués mesures cautelars per aturar el canvi. A finals de desembre, el TSJC va rebutjar aplicar mesures cautelaríssimes, però ara s’haurà de pronunciar sobre una petició de cautelars. Acciona va guanyar el concurs per gestionar el servei de proveïment d’aigua en alta a Barcelona i l’àrea metropolitana el 2012, però el Suprem va acabar anul·lant la concessió.
Font: ACN