La segona edició del Festival Zero, organitzat per Teatres en Xarxa, portarà tres espectacles “no convencionals”, del 8 de febrer fins el 16 de març, al Teatre Auditori de Llinars del Vallès, el Teatre Clavé de Tordera, el Teatre Mercè Rodoreda de Sant Joan Despí, el Teatre Municipal Cooperativa, de Barberà del Vallès i el Teatre Núria Espert de Sant Andreu de la Barca
Els muntatges programats en aquesta edició que rodaran per cinc municipis de la demarcació de Barcelona són: ‘A mí no me escribió Tennessee Williams (porqué no me conocía)’ de Roberto G. Alonso i Marc Rosich; ‘Painball’ de Les Impuxibles i ‘Espera’ de la companyia de circ Eia.
Àlex Medrano, regidor de Cultura de Sant Joan Despí, en representació de Teatres en Xarxa, ha explicat que els eixos bàsics del Festival Zero són la programació d’espectacles de proximitat i “trencar la barrera de l’actor que es troba a l’escenari amb el públic”; realitzar-los en espais no convencionals dels equipaments teatrals com en sales polivalents, places, en aforaments reduïts; donar visibilitat a textos contemporanis i propostes no convencionals; buscar un públic no assidu al teatre i fomentar la interacció i participació de diversos col·lectius de cada municipi.
‘A mí no me escribió Tennessee Williams (porqué no me conocía)’ de Roberto G. Alonso i Marc Rosich, que es va estrenar a FiraTàrrega tracta sobre una dona d’edat indefinida que explica les seves recances i rere seu hi ha la història una figura desnonada emocionalment i econòmicament. ‘Painball’ de Les Impuxibles està protagonitzat per tres intèrprets i un piano de cua que generen un espai sonor. El tercer, ‘Espera’, és un espectacle de circ de carrer participatiu.
Roberto G. Alonso, cocreador de l’espectacle ‘A mí no me escribió Tennessee Williams (porqué no me conocía)’, ha explicat que les companyies sempre es queixen que és molt difícil trobar actuacions i que de sobte hi hagi cinc actuacions en un espai curt de temps és “un alleugeriment”. Alonso ha celebrat sobretot que s’acullin “propostes que surten dels espais no convencionals”. En aquest context, ha demanat als programadors que s’atreveixin i provin amb espectacles no convencionals com el seu “perquè el públic sempre respon positivament”.
Cada població de les cinc té un cap de setmana per programar els tres espectacles. “Treballem perquè el festival estigui molt present en aquella població”, ha assenyalat Medrano. De fet, es preveuen organitzar activitats “de dinamització, creació i fidelització de públic” que poden ser prèvies i\/o posteriors a la funció.
Teatres en Xarxa
Per la seva part, Oriol Lladó, diputat de Cultura Diputació de Barcelona, ha destacat que aquest és un festival que promou Teatres en Xarxa i té una perspectiva valuosa de treball mancomunat entre diferents municipis. Ha considerat que és una molt bona pràctica i creu que es podria estendre al territori perquè és una “molt bona manera d’abordar la cultura i guanyar massa crítica”.
Actualment, formen part de Teatre en Xarxa els municipis de Barberà del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Andreu de la Barca, Tordera, Sant Boi de Llobregat, Llinars del Vallès, Montcada i Reixac i El Vendrell.
Font: ACN