La iniciativa, impulsada per la cooperativa social Gedi, vol demostrar que aquests joves, si se’ls forma correctament, “poden ser una oportunitat de futur per Catalunya”

La cooperativa social Gedi, que actualment tutela un centenar de Menors Estrangers No Acompanyats, els anomenats MENAS, ha posat en marxa un projecte d’integració i formació d’aquests joves a Sant Climent de Llobregat al voltant de la permacultura, el conjunt de pràctiques per fer una gestió eficient i sostenible de l’espai natural, i de la recuperació del ruc català.

Robert Fornés, impulsor del projecte i membre de l’equip de gerència de Gedi, explica que el projecte, que es duu a terme a Can Colomer, una casa de camp amb 50 hectàrees de bosc, té com a eix central sis femelles de ruc català que els menors cuiden i ensinistren per poder-les utilitzar per netejar el bosc, d’una banda, i per generar negoci i llocs de feina pels menors de l’altre.

La cooperativa Gedi va comprar ara fa dos anys Can Colomer al terme municipal de Sant Climent de Llobregat amb l’objectiu de fer servir la casa per a usos residencials, concretament per acollir MENAS. La sorpresa va arribar quan a l’hora de formalitzar l’operació els van informar que l’edifici anava acompanyat de 50 hectàrees de bosc que havien d’assumir per força. A partir d’aquí és quan els responsables de Gedi, una cooperativa social amb desenes de projectes i gairebé 400 treballadors, van començar a estudiar de quina manera podien fer compatible la gestió d’aquestes hectàrees de bosc amb la seva tasca integradora i formativa de menors estrangers, una part important de la seva activitat.

La solució la van trobar en la permacultura, una filosofia i manera de fer orientada a treure profit econòmic de l’espai natural de manera totalment sostenible i harmònica. A partir d’aquí, van pensar que una manera de començar era adquirir sis femelles de ruc català, una espècie autòctona que s’alimenta del sotabosc mediterrani i que d’una manera natural els ajudaria a netejar i fer més accessible el bosc. A més, incorporant aquesta espècie, es contribueix a la seva conservació, ja que esta`en perill d’extinció per la pèrdua de diversitat genètica.

Aprofitant la seva experiència en equinoteràpia, des de Gedi van pensar que els rucs podrien servir també per formar els menors en la seva cura i doma per, en un futur, crear llocs de feina per a ells. De moment, els joves treballen des de fa una setmana amb els animals per poder netejar el bosc, treballar camps de conreu, participar en desfilades com els Tres Tombs o per ser muntats per nens i nenes a la mateixa finca de Can Colomer. “La idea és com podem mantenir neta la muntanya i treure-li un rendiment al voltant de les burres i com això pot repercutir en llocs de feina i integració laboral per aquests menors”, explica Robert Fornés.

A Can Colomer la formació dels menors s’articula al voltant de les burres però també aprenen idiomes, informàtica i altres matèries. L’objectiu, apunta Fornés, es adaptar-se a les característiques de cada menor. “La nostra feina és orientar a cada menor. N’hi ha que treballen molt bé amb animals, d’altres que tenen traça amb eines o els que són bons estudiant i val la pena que segueixen la seva formació acadèmica”, aclareix Fornés.D’entre la vintena de menors que cada dia s’acosten a Can Colomer, per exemple, l’Ayoud, marroquí de 17 anys, se sent molt còmode treballant amb animals perquè ja ho feia a casa seva abans de venir a Catalunya. És per això que no descarta orientar el seu futur laboral en aquesta línia.

Robert Fornés destaca que l’actual onada de MENAS que arriben a Catalunya fa anys que es preveia i que el cal és veure aquests joves com “una oportunitat pel país” i no com una càrrega. “Si els formem ens poden ajudar a cobrir moltes de les nostres mancances a nivell laboral, del contrari seran un problema”, ha alertat.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here