Quim Torra reivindica des del Prat la creació d’un “país d’oportunitats” basat en valors “fraternals i solidaris”
El Parc Nou del Prat de Llobregat s’ha convertit un any més en una gran jornada lúdica i familiar amb una nova edició de la Festa Esplai. Impulsada per la Fundació Catalana de l’Esplai, la 33a edició de la festa s’ha centrat en l’eix educatiu ‘Encoratja’t’, que treballa la igualtat de gènere i la violència zero entre els infants i joves.
Nombroses activitats per a nens de totes les edats han atret aquest diumenge més de 10.000 persones a una jornada on també s’han sumat 300 joves de 12 a 16 anys, els quals han acabat al Prat un ‘rally’ que han fet durant tot el cap de setmana. La jornada ha comptat amb la visita del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha reivindicat la creació d’un “país d’oportunitats” basat en valors “fraternals i solidaris”.
La Fundació Catalana de l’Esplai, Fundesplai, ha tornat a celebrar el seu gran dia entre una infinitat de tallers creatius, experimentals, esportius i artístics. Punt i final del curs d’hivern i tret d’inici a la campanya d’estiu, la Festa Esplai s’ha convertit en un punt de trobada clàssic per a les famílies, infants, joves i monitors. “És un dels actes més significatius per a la fundació”, ha assegurat a l’ACN la directora general de Comunicació i Relacions Institucionals, Núria Valls.El punt d’inflexió en el calendari no modifica, però, l’eix educatiu de Fundesplai, que aquest 2019 culmina el programa titulat ‘Encoratja’t’.
Durant dos anys, la fundació ha desplegat arreu dels seus casals, colònies i campaments tot un seguit d’activitats centrades en fomentar la igualtat de gènere i la violència zero. Especialment aquest curs, la feina s’ha focalitzat en el respecte vers el col•lectiu LGTBI.Durant la festa d’aquest diumenge i a punt d’enfilar la recta final d’aquest programa educatiu, Valls ha assegurat que han notat certs “canvis” en la percepció dels infants i joves. “Com a exemple, hem fet gimcanes per visibilitzar el paper de les dones al llarg de la història i, al principi, els nanos no en coneixien cap perquè hi ha molts personatges femenins que han estat invisivilitzats per la societat patriarcal en què vivim. Ara, però, ja saben dir diversos noms de dones que han estat importants”, ha relatat.
De cara a l’estiu, a part de mantenir aquest eix de treball, els responsables de Fundesplai remarquen la importància de la doble campanya amb què despleguen els casals, les colònies, camps de treball i activitats diverses arreu del país. Per un cantó, ha puntualitzat, hi ha la vessant divulgativa amb què es fomenta que cada nen triï l’activitat “amb què pugui ser més feliç”, mentre que, en paral•lel, es treballa la inclusió social. “Per a què les activitats tinguin qualitat cal que siguin equitatives i que cap nen es quedi fora per motius econòmics”, ha remarcat Valls, que ha recordat que Fundesplai prepara 5.500 beques a través de donatius de l’administració, d’empreses privades i de col•laboracions anònimes.
A nivell institucional, la 33a Festa Esplai ha rebut la visita del president de la Generalitat, Quim Torra, i de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, entre altres autoritats –s’hi esperava la visita del president del Parlament, Roger Torrent, però ha estat baixa d’última hora-. Torra ha lloat la tasca que fa Fundesplai amb infants nadons fins a joves de 16 anys, i ha encoratjat els participants a estendre els valors “que fan la ssocietat més fraternal i solidàrias”.“Aquest ha de ser un país d’oportunitats que ha de començar des de baix, amb els vostres valors”, ha afirmat, adreçant-se als 300 joves que han protagonitzat l’acte institucional d’aquest diumenge al migdia al Parc Nou.
Prèviament, l’alcalde Tejedor ha apel•lat al compromís amb l’educació inclusiva, innovadora i tecnològica, i ha instat les administracions a invertir “més i millor” en educació i cultura”. “Ha de ser la gran aposta i la gran prioritat”, ha subratllat, tot assegurant que “només una societat que inverteixi pensant en la següent generació serà capaç de provocar un canvi social”.
Font: ACN