De l’1 al 5 de juliol torna a Cornellà la Universitat d’Estiu de les Dones (UED) amb la voluntat d’oferir una formació exclusiva en matèria de gènere i amb l’objectiu d’apoderar el paper de la dona al llarg de la historia.

La UED està organitzada per l’Ajuntament de Cornellà i la Universitat de Barcelona i la d’enguany és la 12a edició. Amb aquesta iniciativa es pretén donar visibilitat i empoderar a les dones en els diversos àmbits de la societat. En aquesta nova edició s’ofereixen quatre cursos que posen l’accent en la sororitat, el primer moviment global en contra del masclisme i l’statu quo perjudicial per les dones: #metoo, o el paper de la corporalitat en les lluites feministes així com les tendències del màrqueting i la publicitat. En l’àmbit més cultural es farà un curs concret sobre la dona i l’entorn musical al llarg de la història i es parlarà de diferents compositores.

El curs s’ha iniciat amb una conferència inaugural de la periodista Nuria Ribó amb el títol “Dones i periodisme, evolució amb perspectiva de gènere”. Ribó ha explicat la seva experiència al llarg de la seva trajectòria on destaquen la seva corresponsalia de TVE a Nova York i Londres.

#meToo: de moviment inèdit a desenes de denúncies compartides

Patrícia Martínez, Doctora en Història i professora de la UB i membre de l’Assemblea Feminista de la UB, serà la coordinadora d’aquest curs. Avui que la postveritat impera arreu del món, les veus de suport i d’adhesió són l’única manera de protegir les persones que han vist com institucions, autoritats i grans grups de pressió social han posat en dubte la seva experiència amb diferents formes de violència patriarcal i, sobretot, abusos sexuals. En aquest context sorgeix, per exemple, el moviment #MeToo, una experiència ha estat un punt de partida contundent per a altres accions a través de les quals dones d’arreu del món s’han organitzat en grans moviments i han dit que, si les dones s’aturen, s’atura el món: les denúncies de diferents formes de violències són objecte de reflexió en aquest curs.

Un altre dels cursos que posa èmfasi en la corporalitat femenina és “Cossos im-possibles, desmuntant l’imaginari sexual” en el que es proposa un diàleg interseccional i transversal al voltant de la corporalitat, la sexualitat i el gènere.

El tercer curs aprofundeix en el màrqueting i la publicitat per analitzar aspectes com els missatges, les actituds i el paper de les marques en aquest àmbit. El quart curs abordarà el tema de la dona i l’entorn musical a partir del paper que van desenvolupar algunes compositores.

La UED va ser la primera experiència a Catalunya de formació superior en matèria d’igualtat de gènere, fora d’estudis adreçats a titulats superiors. Es pretén amb quest programa assolir una formació alternativa en matèria d’igualtat de gènere que permeti actualitzar coneixement i intercanviar informació i opinions.

Els Juliols de Cornellà tenen una durada de vint hores, en horari de matí, durant una setmana a les instal·lacions de Citilab. Allà podrà assistir-se a conferències, taules rodones i tallers, a més d’intercanviar informació i opinions i analitzar temes d’actualitat.

 

Font: AJ.Cornellà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here