Més de 3.000 infants i caps prepararan la motxilla i se la penjaran a l’esquena . Els agrupaments d’Escoltes Catalans organitzen un centenar de campaments d’estiu fins a principis de setembre
La majoria es concentren entre finals de juliol i principis d’agost i es realitzen majoritàriament a Catalunya, tot i que hi ha agrupaments que han escollit destinacions internacionals: Portugal, Eslovènia, Gàmbia i Uganda, entre d’altres.
Cada agrupament escolta decideix la destinació, la durada i si és una estada conjunta amb totes les unitats que integren un agrupament, és a dir, grups d’infants organitzats segons l’edat o no. “El que és comú en tots els campaments és la seva finalitat educativa”, explica l’organització en un comunicat.
Fora de l’entorn habitual, durant aquests dies de convivència, ja sigui en un terreny d’acampada o de ruta, els infants i joves treballen valors com la responsabilitat, el respecte pel medi ambient, l’autogestió, la superació personal, etc. Una tasca educativa que, segons destaquen, “és possible gràcies a la implicació i el compromís de centenars de joves caps (monitors educadors voluntaris) que dediquen part de les seves vacances d’estiu a organitzar aquests campaments”·
Experiència internacional
Aquest estiu dos agrupaments d’Escoltes Catalans, l’AE Taciplà (Alpicat) i l’AE Makalu (Sant Feliu de Codines) realitzaran campaments a l’Àfrica en les properes setmanes. En concret les unitats de clan (el grup de joves de l’agrupament de 17 i 18 anys) aniran a Gàmbia i a Uganda i col·laboraran amb dues ONG’s catalanes: Alpicat Solidari i Petits Detalls.
Per fer aquests campaments d’estiu internacionals els joves escoltes han fet tota una tasca prèvia al llarg de tot el curs: de coneixença de la realitat dels països, del treball que realitzen les ONG’s i d’organització i planificació, tant a nivell tècnic com d’objectius pedagògics.
Uns mesos que han permès aprofundir en el treball intercultural i que a la vegada, han suposat la implicació i esforç de tot el grup per poder realitzar un projecte d’aquestes característiques, des de temes logístics, legals com també de definició de les tasques pedagògiques a desenvolupar.
L’objectiu d’aquests campaments internacionals en concret és conèixer el treball que les organitzacions realitzen sobre el terreny, col·laborar en els treballs de rehabilitació de l’entorn i entrar en contacte amb la realitat dels infants de les poblacions, fomentant, d’aquesta manera, un intercanvi cultural.
A més, segons explica l’organització, els dos agrupaments treballen perquè la col·laboració entre les dues entitats no s’aturi després dels campaments. “L’AE Taciplà grava un documental que recollirà l’experiència dels joves escoltes i servirà per explicar el treball de l’ONGD a Gàmbia. Per la seva banda, des de l’AE Makalu es vol continuar donant suport a les tasques de sensibilització i divulgació de Petits Detalls”.
Font: Social.cat / AMIC