Els alcaldes i alcaldesses de la zona veuen amb bons ulls la construcció d’uns nous jutjats a Martorell. Així ho van assegurar després de la reunió mantinguda a Martorell entre alcaldes i alcaldesses dels municipis que formen part del partit judicial, i Generalitat de Catalunya
La trobada, convocada per l’Ajuntament de Martorell, va comtpar amb la presència de Joan Abad, secretari de Relacions amb l’Administració de Justícia de la Generalitat, i María Pérez, subdirectora general de Patrimoni, Obres i Serveis de la Generalitat. L’objectiu era facilitar als alcaldes i alcaldesses de la zona informació sobre la construcció del nou Palau de Justícia, que es començarà a construir a Martorell el juliol 2022, així com exposar les inversions que s’han fet fins ara als locals que acullen els diversos jutjats del municipi, que presentaven problemes de manteniment.
Així, durant la reunió, els representants del Departament de Justícia de la Generlaitat de Catalunya van detallar el que ja s’havia anunciat als mitjans de comunicació a principis d’any: la inversió de 8 milions d’euros per construir els nous jutjats a un dels solars de Can Carreras, al costat de l’estació Marotrell-Central dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).
Tal com es va explicar, la cessió del terreny fins ara de FGC al Departament ja s’ha realitzat, així com també les modificacions urbanístiques pertinents per tal de poder-hi edificar. La partida ja està consignada i les obres haurien de començar el juliol de 2022. El Departament preveu que tinguin una durada de vint mesos, per tal que l’edifici pugui estar operatiu el març de 2024.
Paral·lelament, Abad i Pérez van resumir als càrrecs electes asssistents a la reunió les inversions que s’han fet als jutjats actuals durant els darrers mesos per tal de millorar-ne les instal·lacions. Concretament, van assegurar que algunes de les millores ja s’havien enllestit i que, d’altres, es farien els següents mesos. De la mateixa manera, els representants de la Generalitat van explicar que els jutjats 4, 5 i 7 es reubicaran provisionalment en una nova ubicació.
Davant d’aquestes informacions, els alcaldes i alcaldesses van valorar positivament que la Generalitat mogui fitxa per millorar les instal·lacions del partit judicial de Martorell. “Que hi hagi plans en marxa sempre és una bona notícia”, va assegurar l’alcalde d’Olesa de Montserrat, Miquel Riera.
Amb el nou Palau de Justícia, es passarà dels poc més de 2.000 metres quadrats de superfície que tenen actualment els jutjats, a uns 5.000. “És un equipmaent molt important i necessari per la zona”, va expressat l’alcalde. Tanmateix, Riera va llençar un avís a la Generalitat: “cal augmentar la capacitat humana i els recursos humans suficients per agilitzar-ne el funcionament”. Per Riera, “si la justícia és lenta, es transforma en no-justícia”.
Els antecedents: uns jutjats, en mal estat
Els problemes vénen de lluny i des del Consell General del Poder Judicial se’n culpa la Generalitat per la seva suposada manca d’inversió. Els passats 16 i 17 de febrer es va produir una filtració d’aigua a l’edifici d’habitatges que acull els jutjats de primera instància i instrucció números 1 i 6 de Martorell, que ocupen les plantes inferiors, fet que va ocasionar el despreniment d’uns falsos sostres sobre el mobiliari dels llocs de treballs de diversos funcionaris. L’activitat judicial es va haver d’interrompre.
Poques setmanes després, la Comissió Permanent d’aquest organisme va acordar a finals del mes de març tancar immediatament dos jutjats de Martorell, el partit judicial al qual pertany Olesa, per les deficiències als immobles. Van ser, concretament, els jutjats de primera instància i instrucció números 1 i 5, ubicats en llocs diferents. A més, el CGPJ va anunciar que la Generalitat que si el proper 30 d’abril no s’han solucionat les incidències que afecten a la resta de seus “es disposarà la suspensió de l’activitat judicial” en aquest partit com a mesura de prevenció de riscos laborals pels jutges que hi treballen, “sense perjudici de les responsabilitats que resultin pel manteniment de la situació de risc pels treballadors i el públic”.
Segons Justícia, arran de tot plegat, la Inspecció de Treball va assenyalar catorze millores necessàries als edificis, que van ser traslladades al propietari dels locals onhi ha els jutjats, que són llogats. alhora, fonts del Departament van assegurar a la premsa que ja s’havia començat a treballar perquè les millores quedessin enllestides el 30 d’abril, a tot estirar. Ara, segons es va explicar a la reunió de la Generalitat amb els alcaldes i alcaldesses de la zona, algunes d’aquestes inversions ja s’han realitzat, i s’ha decidit reubicar els jutjats 4, 5 i 7 a uns nous locals de forma provisional.
Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat