La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha convocat als alcaldes de la demarcació per traslladar la sensació de tranquil·litat als ajuntaments i «donar la instrucció que no es pagui absolutament res a Endesa perquè aquest és un tema que hem de treballar conjuntament les administracions, començant i liderant per la Generalitat de Catalunya, que és la competent en matèria de serveis socials a Catalunya». La reunió ha tingut lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison de Barcelona i ha comptat amb la presència de prop de 150 governs locals.
En aquest sentit, Marín ha expressat que la voluntat de la Diputació ha estat «traslladar a tots els municipis de Barcelona, que és extensiu a tots els municipis de Catalunya, que no facin res de forma unilateral»; afegint que «no és un tema a resoldre des de cada municipi» i remarcant que la Diputació de Barcelona ja s’ha posat «en contacte amb les administracions i l’empresa que ha enviat aquesta carta».
Així mateix, la presidenta de la Diputació ha explicat que les cartes s’han enviat «en un to que considerem inadequat, amenaçant amb el tall del subministrament dels veïns i veïnes que estan afectats per aquesta qüestió de la pobresa energètica»; a més de recordar que, a principis d’agost, «era un moment inadequat per enviar una carta a tots els municipis que s’acabaven de constituir».
No obstant, Marín ha volgut detallar que «el més senzill i més fàcil és que haguessin enviat una carta a la Generalitat de Catalunya i no als centenars d’alcaldes i alcaldesses».
A la reunió, que també ha comptat amb la intervenció de la presidenta de l’Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, han assistit l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Taula Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica.
Suport específic per combatre la pobresa energètica des del 2016
La lluita contra la pobresa energètica ha estat un dels eixos estratègics de la Diputació de Barcelona en els últims anys. Com a resposta a la creixent necessitat d’una part de la població, la Diputació de Barcelona va impulsar el 2016 un programa específic per combatre aquesta situació.
Cal recordar que, ara fa dos anys, la Diputació de Barcelona ja va promoure conjuntament amb la Generalitat, les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, un protocol de conveni per fer front a aquesta situació, document que no va ser acceptat per les empreses energètiques.
La Llei aprovada al Parlament de Catalunya 24/2015 estableix el principi de precaució i assegura el dret d’accés als subministraments bàsics d’aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en risc d’exclusió social, evitant el tall d’aquets subministraments.