A més, reclamen un parc d’habitatge públic de lloguer, mobilitat en xarxa i no radial, i comerç de proximitat. Aquestes són les aportacions principals que van fer més de 60 persones el passat 8 d’octubre al Prat de Llobregat, en el marc del procés de participació ciutadana de l’Avanç del PDU metropolità
Es tracta de la segona sessió de debat ciutadà, que es traslladarà a l’àmbit del Vallès el pròxim 29 d’octubre i culminarà a Barcelona ciutat a finals d’aquest trimestre
El passat 8 d’octubre es va celebrar al Prat de Llobregat el segon debat ciutadà del procés participatiu del Pla director urbanístic metropolità (PDU), corresponent a l’àmbit del Delta del Llobregat i el Continu Urbà, que aplega, a més del Prat de Llobregat com a seu, els municipis de Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Viladecans.
El Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat va acollir la sessió, en la qual van participar 66 persones (el 57 % homes i el 43 % dones) residents a diferents municipis de l’àmbit. Va comptar amb representants institucionals de l’AMB i del Prat de Llobregat, i la implicació del Servei de Redacció del Pla Director de l’AMB i tècnics municipals.
Just abans de les sessions de debat, es va inaugurar l’exposició “Metròpolis de Ciutats”, que acompanya el procés participatiu i que es podrà visitar en aquest espai fins al 19 d’octubre. L’obertura va ser a càrrec de Juan Pedro Pérez, tinent d’alcalde de l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament del Prat de Llobregat, i de Jordi Sánchez, vicepresident de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques de l’AMB.
El debat ciutadà es va desenvolupar en tres parts: una presentació de l’Avanç del PDU metropolità a càrrec de Xavier Mariño, cap del Servei de Redacció del Pla Director; una sessió de treball per taules temàtiques i una cloenda en què es van posar en comú tots els elements discutits.
Xavier Mariño va destacar, en la seva presentació, que el Pla respon a un model de desenvolupament urbanístic metropolità que ha de ser sostenible, eficient i cohesionat, amb la finalitat d’integrar la diversitat del territori en un projecte comú.
A la sessió de treball per taules es van tractar cinc temàtiques: infraestructura verda, cohesió social i habitatge, mobilitat, desenvolupament econòmic i social, i cicle de matèria i energia.
- Infraestructura verda: els participants van defensar la connexió dels espais verds i oberts, entre si i amb les zones urbanes. Van fer especial èmfasi en el Parc Agrari com a element ecològic potencial del territori per avançar cap a un sistema alimentari metropolità i consolidar la producció de proximitat. Es va apostar per la conservació dels espais naturals i agraris davant la forta pressió urbana.
- Cohesió social i habitatge: es va posar el focus en la necessitat d’habitatge assequible, la demanda d’habitatge públic de lloguer i la rehabilitació del parc d’habitatges com a necessitats primordials del PDU. Els participants van defensar una metròpolis formada per diverses centralitats i “fer ciutats per viure-hi, treballar-hi i comprar-hi”. Finalment, es va recollir la demanda de frenar determinats plans urbanístics municipals que aposten per creixements urbans excessius.
- Mobilitat: els assistents van defensar una mobilitat en xarxa i no radial, és a dir, una connexió entre els municipis sense haver de passar per Barcelona. També es va apostar per altres sistemes de mobilitat sostenible i especialment per la millora del transport públic i la xarxa de metro “seguint l’exemple del Prat de Llobregat, Cornellà de Llobregat o l’Hospitalet de Llobregat”.
- Desenvolupament econòmic i social: es va defensar la diversificació de l’economia i el comerç de proximitat en detriment dels grans centres comercials. També es va exposar la necessitat de regeneració dels polígons industrials.
- Cicle de matèria i energia: es va proposar elaborar el PDU metropolità tenint molt present la situació actual d’emergència climàtica, amb la millora en la recollida i el tractament de l’aigua com un dels elements més importants a considerar.
Aquest ha estat el segon i últim debat del procés participatiu al Baix Llobregat. El proper debat es farà a l’àmbit del Vallès Occidental i se celebrarà a Cerdanyola del Vallès el pròxim 29 d’octubre.
Font: AMB