L’Ajuntament de Martorell impulsarà, a partir del proper gener, la reforestació dels terrenys ubicats a la zona d’El Congost que es van cremar en l’incendi del 18 de juliol de 2017
Sobre la superfície afectada es plantaran pins i alzines, en col·laboració amb l’ADF de Martorell i alumnes de l’Institut Pompeu Fabra. Aquests darrers, en nombre d’una seixantena, hi participaran a través d’un projecte de servei comunitari promogut per la Generalitat de Catalunya.
La zona d’actuació és al Palau de Can Sunyer, al costat d’El Congost i entre els termes de Martorell i Castellví de Rosanes. Té unes dimensions de 5,6 hectàrees, afectades per un incendi generat amb la caiguda d’un cable de mitja tensió prop del Polígon Industrial d’El Congost.
“La regeneració natural d’aquesta zona no s’està produint al ritme que seria adient, i per això hem considerat oportú ajudar a que el bosc torni a recuperar l’esplendor impulsant-ne la reforestació”, explica el regidor de Medi Ambient, Albert Fernández.
Actualment, una empresa especialitzada està fent treballs de desbrossament a la zona per eliminar arbustos i sotabosc i deixar-la preparada per a les actuacions. A partir de gener de 2020, es plantaran pins i alzines, arbres als que “s’aplicarà un rec durant el primer any, per tal d’ajudar a que el creixement durant aquest període sigui l’òptim, i abans que el bosc faci la seva evolució”.
A les tasques de reforestació hi prendran part voluntaris de l’ADF La Roca Dreta i “uns 60 alumnes de 3r d’ESO, que faran una plantació un dissabte i un diumenge de gener”, comenta Fernández. De fet, els estudiants participen d’un projecte “de servei comunitari que impulsa el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i en el que cada alumne fa 10 hores de formació i 10 d’execució d’un servei per a la comunitat. Aquest, s’emmarca en un projecte del propi institut titulat ‘Descobrim els senders de Martorell’.
Fernández creu que la participació dels joves és molt important, perquè “conscienciem els joves de la importància de tenir un bosc net, viu i en condicions, i que aportin, amb el seu treball, un bé per a tots nosaltres”.
Prèviament, voluntaris de l’ADF i tècnics de Medi Ambient de l’Ajuntament faran xerrades als alumnes per parlar de la reforestació, de com es farà i de la importància que té.
Font: Ajuntament de Martorell